Дієтологи назвали спецію №1 для здоров'я мозку / depositphotos.com

Багато факторів можуть вплинути на здоров'я мозку. Дотримання здорового харчування, рух, управління стресом і підтримання соціальних зв'язків можуть мати велике значення для підтримки вашого майбутнього розумового потенціалу. Одна з невеликих змін, які ви можете внести, щоб підтримати роботу мозку, - це включити у свій раціон трави і спеції. При цьому, як пише EatinngWell, є одна спеція, яка вважається найбільш сприятливою для когнітивних функцій, і це - куркума.

Куркума вже давно вивчається на предмет її користі для здоров'я, що допомагає при запальних станах, таких як артрит, тривога, метаболічний синдром, високий рівень холестерину і відновлення м'язів. Вона містить речовину куркумін, відому своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.

"Куркумін може допомогти зменшити запалення, поліпшити антиоксидантну здатність і сприяти зростанню нових клітин мозку, сприяючи поліпшенню когнітивних функцій і потенційно зниженню ризику нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера", - каже магістр медичних наук Патрісія Баннан.

Відео дня

Крім того, дослідження також показують, що регулярне споживання куркуми зберігає когнітивні функції, знижує кортизол і запалення, а також підвищує нейротрофічний фактор головного мозку, який підтримує навчання і пам'ять. Однак важливо мати на увазі, що існують обмеження на дослідження куркуми і куркуміну, оскільки дослідження на тваринах багатообіцяючі, але клінічні дослідження на людях неоднозначні, і необхідні додаткові дослідження.

Як використовувати куркуму

Ви можете вживати свіжу куркуму, куркуму як окрему спецію або куркуму в порошку каррі. При цьому варто мати на увазі, що хоча куркумін відомий своїми протизапальними властивостями, він має низьку біодоступність. Це означає, що організм самостійно не засвоює його ефективно. Дослідження показують, що для збільшення біодоступності куркума поєднується з чорним перцем, який містить сполуку під назвою піперин, і може поліпшити засвоєння на 2000%.

Як включити куркуму у свій раціон?

Ця спеція надає яскравого кольору і землистого присмаку різним стравам, таким як карі, страви з рису і супи. А лате з куркумою - зігрівальний і поживний напій.

Як можна використовувати куркуму в кулінарії:

  • Додавайте порошок куркуми в енергетичні закуски без випічки, приготовані з фініків, вівса, насіння чіа та апельсинової цедри.
  • Експериментуйте з куркумою в пікантних томатних соусах, маринадах і заправках.
  • Змішайте невелику кількість яблучного оцту і дрібку чорного перцю, щоб отримати домашній оздоровчий напій, що бадьорить.

Раніше УНІАН писав про 11 корисних спецій, які не тільки додадуть шарму вашим стравам, а й також є джерелами поживних речовин, які приносять цілу низку переваг для здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: