Користь куркуми для жінок доведена дослідженнями / фото ua.depositphotos.com

Куркума - рослина родини імбирних, яку часто використовують як прянощі в їжі, чаї та харчових добавках. Куркума - це саме та спеція, яка надає каррі такого яскравого жовтого кольору, саме тому її іноді називають індійським шафраном.

Куркума може принести користь жінкам завдяки своїм антиоксидантним і протизапальним властивостям.

Користь куркуми все ще вивчається, але є кілька досліджень, що підтверджують потенціал цієї спеції в різних галузях охорони здоров'я.

Відео дня

Куркума для мозку

Багато захворювань мозку і пам'яті, такі як хвороба Альцгеймера та інші форми деменції, спричинені дефіцитом нейротрофічної активності мозку. Використання куркуми потенційно може допомогти запобігти цим дегенеративним станам за рахунок зменшення утворення зубного нальоту.

Також екстракт куркуми перспективний у лікуванні хвороби Паркінсона завдяки його здатності регулювати настрій, а також протизапальним і антиоксидантним властивостям.

Куркума і здоров'я серця

Серцево-судинні захворювання залишаються причиною смерті номер один у світі, на їхню частку припадає кожна третя смерть серед жінок. Дослідження показують, що куркумін має здатність обмежувати або зменшувати випадки серцево-судинних захворювань. Частково причина в його протизапальних властивостях.

Куркума для профілактики раку

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), рак є другою за значущістю причиною смертності серед жінок, одразу після серцево-судинних захворювань. Дослідження тривають, але в кількох дослідженнях вивчали здатність куркуми запобігати раку, зокрема раку товстої кишки та лімфомі.

Полегшення артриту

Жінки більш схильні до артриту, ніж чоловіки. Згідно з дослідженнями, куркуміноїди в куркумі можуть допомогти полегшити артрит, іноді так само добре, як протизапальні знеболювальні.

Також було проведено дослідження, які показали позитивні результати застосування добавок куркуміноїдів для людей з ревматоїдним артритом, який частіше трапляється у жінок, ніж у чоловіків, у 70% випадків.

Душевне здоров'я

Деякі дослідження на тваринах показують, що куркуміноїди є засобом профілактики тривожності, а інші дослідження свідчать, що вони потенційно можуть використовуватися як антидепресант.

Догляд за шкірою

Оскільки антиоксиданти та протизапальні засоби уповільнюють старіння, багато людей використовують продукти з куркумою для догляду за шкірою. Ці ж властивості також сприяють загоєнню ран, зокрема рубців від прищів.

Менструальні симптоми

Куркума може підвищити рівень вітаміну D, а нестача вітаміну пов'язана з ПМС і болісними менструаціями.

Як приймати куркуму

"Найкраще додавати свіжу куркуму або сушену спецію у свій щоденний раціон або смузі. Поєднання куркуми з чорним перцем допоможе підвищити біодоступність", - каже Лаура Веттер, амбулаторна дієтологиня університетської лікарні Святого Петра в Нью-Брансвіку, штат Нью-Джерсі.

Нагадаємо, раніше вчені назвали топ-5 протизапальних спецій для поліпшення пам'яті та схуднення.

Вас також можуть зацікавити новини: