Відомий шеф-кухар Джуді Джу розкрила свій "секретний інгредієнт" для соковитої курки.
Коли справа доходить до приготування курки, у відомої шеф-кухарки, авторки книжок і телеведучої Джуді Джу є "секретна приправа". Це не модна сіль і не складна суміш спецій. Насправді, цей інгредієнт можна легко знайти в будь-якому продуктовому магазині, особливо в цю пору року.
Це сік цитрусових. "Лайм дає той самий різкий, чистий клацання смаку; лимон - це вічна класика; грейпфрут додає вишуканої грані, а юдзу привносить квіткове, ароматне піднесення, яке здається майже ефірним", - каже вона. Але одним з її фаворитів є апельсин, який вона використовує через його природну солодкість, пише EatingWell.
За її словами, він "чудово карамелізується, надаючи курці глянцевої золотистої скоринки". У цьому простому кисло-солодкому продукті приховано набагато більше, ніж може здатися на перший погляд.
Крім очевидного яскравого смаку, є вагомі причини маринувати курку в цитрусових. "Лимонна кислота діє як ніжний скульптор, розм'якшуючи жорсткі м'язові волокна на поверхні курки, завдяки чому текстура стає ніжнішою", - пояснює вона.
Цю завидну ніжність навіть було доведено науково. Одне недавнє дослідження показало, що маринад з лимонного соку покращує засвоюваність яловичини.
Завдяки своїй проникаючій здатності цитрусові також працюють як провідник для інших смаків, посилюючи будь-які трави і спеції, додані в маринад. І не забувайте про користь цитрусових для здоров'я.
Вітамін С має значні антиоксидантні властивості. Він не тільки допомагає запобігти застуді, а й підтримує вироблення колагену та засвоєння заліза. Варто зазначити, що вітамін С чутливий до високих температур, тому скорочення часу готування та використання нижчих температур допоможе зберегти частину його корисних властивостей.
Або подумайте про те, щоб залишити трохи невикористаного маринаду і полити ним готову курку, щоб отримати користь від вітаміну С.
Достатньо всього близько 30 хвилин для маринування, щоб наситити безкісткові стегна без шкіри достатньою кількістю смаку. Це важливо, бо надто довге вимочування в маринаді може надати курці "пухкої текстури, схожої на севіче".
Звісно, тривалий цитрусовий маринад - це саме те, як робиться севіче. Цитрус працює швидко, тому більше часу не означає більше смаку.
Але перетримування в маринаді - не єдина потенційна помилка під час готування курки з цитрусовими. Джу попереджає, що натуральні цукри в апельсиновому соку можуть пригорати, тож вам потрібно уважніше стежити за м'ясом під час запікання або смаження. Шеф-кухар також нагадує кулінарам використовувати сміливі смаки цитрусових розумно. "Балансуйте кислоту сіллю, жиром, а подекуди й ноткою солодощі, щоб смаки сяяли, не перебиваючи саму страву", - радить вона.
Улюблений спосіб Джу використовувати апельсиновий сік з куркою - це глазур у корейському стилі з пастою кочхуджан, яку вона використовує як для крилець, так і для цілої запеченої курки. "Він також ідеально підходить для маринадів із соєю, імбиром і часником, а також у кунжутно-соєво-апельсиновій заправці, якою поливають подрібнену курку і хрустку зелень", - додає вона.
Рецепти, що поєднують курку й апельсиновий сік, варіюються від маринадів і глазурі до рідин для тушкування. Останнє особливо добре представлено в рецепті тушкованих курячих стегон з оливками, апельсином і фенхелем. Складні смаки в середземноморському стилі включають насіння фенхеля й оливки Каламата поряд з апельсиновим соком, плюс банку нарізаних кубиками помідорів, які підсилюють пікантну солодкість фруктового смаку. Тушкована протягом 40-45 хвилин курка на кістці стає неймовірно ніжною в цьому насиченому соусі.
Джу також нагадує кулінарам не обмежуватися апельсином, лимоном або лаймом. Вона називає юдзу "перлиною цитрусового світу". Її улюблений спосіб використати цей кислий цитрус - краплина соку юдзу, збита з соєю та медом, створює глазур - яскраву, квіткову, що майже нагадує шампанське.
Раніше УНІАН повідомляв, чому хліб пліснявіє та чи можна зрізати плісняву і з'їсти решту. Відповідями на ці питання цікавляться багато хто, адже практично немає людей, які б не мали неприємний досвід із хлібом, коли щойно куплений продукт швидко вкривається грибком.
Крім того, ми також нещодавно розповідали, як смачно приготувати броколі та цвітну капусту без варіння. Під час відварювання вони втрачають смак. Але є одна порада, яка обов'язково вам допоможе.