
Шукаєте ідеї для новорічного столу? Ми зібрали кілька простих і ефектних рецептів бутербродів - від класики з червоною рибою і шпротами до гарячих німецьких тостів з ананасом і тортилья-пірамідок. Усі їх легко приготувати вдома, а незвичайна подача робить звичні бутерброди святковими та видовищними.
- Бутерброди з червоною рибою по-скандинавськи
- Бенедиктинські бутерброди з крем-сиром і огірком
- Гарячі бутерброди з шинкою та ананасом по-німецьки
- Бутерброди зі шпротами, овочами та салатом у конвертику
- Бутерброди з ковбасою салямі, яйцями та овочами - чеська класика
- Італійська брускетта з томатами та базиліком
- Бутерброди з оселедцем а-ля "Шуба"
- Тортилья з начинкою з курки та грибів із гранатом
Бутерброди з червоною рибою по-скандинавськи
Скандинавський сморреброд із копченим лососем - це данський відкритий бутерброд. Хрусткий житній хліб із тонким шаром вершкового масла, свіжі огірки та копчений лосось створюють ідеальний баланс смаків, а маринована червона цибуля й ароматний кріп додають свіжості та пікантності. Така подача не тільки смачна, а й має ефектний вигляд на тарілці.
Вам знадобляться (на 4 порції):
- 4 шматочки житнього хліба;
- 100 г копченого лосося;
- 20 г вершкового масла;
- 1 огірок;
- 1 червона цибуля (1 ч. л. цукру + дрібка солі - для маринаду);
- 1 ст. л. каперсів - за бажанням;
- кріп - для прикраси.
Цибулю нарізати півкільцями і замаринувати з 1 ч. л. цукру та дрібкою солі. Огірок нарізати тонкими слайсами. Хліб намазати маслом, викласти на нього огірок, лосось і прикрасити цибулею та кропом. Зверху скропити лимонним соком.
Бенедиктинські бутерброди з крем-сиром та огірком
Бенедиктинські бутерброди - це міні-сендвічі, які легко готуються і мають гарний вигляд на святковому столі. Їх можна подавати відкритими або накритими, нарізаними маленькими квадратиками або трикутниками.
Вам знадобляться (на 12 сендвічів):
- 12 шматочків білого хліба;
- 225 г м'якого вершкового сиру (крем-чиз);
- 1 великий огірок;
- 2 ст. л. майонезу;
- невеликий пучок кропу;
- сіль і перець - за смаком.
Огірок почистити і дрібно нарізати, кріп також подрібнити. Змішати сир, огірок, майонез, кріп і сіль. Намазати суміш на хліб. Можна накрити зверху скибочкою, можна залишити відкритим. Нарізати маленькими квадратиками або трикутниками.
Гарячі бутерброди з шинкою та ананасом по-німецьки
Гарячі бутерброди в духовці - ще один швидкий і ефектний варіант святкової закуски. Хрусткий тост, соковита шинка, солодкий ананас і розплавлений сир створюють гармонійне поєднання смаків, яке сподобається і дітям, і дорослим.
Вам знадобляться (на 4 порції):
- 4 тости;
- 4 скибочки шинки;
- 4 кільця консервованого ананаса;
- 4 скибочки сиру (будь-якого, який добре плавиться).
Викласти на хліб шинку, ананас, сир. Поставити в духовку за 180°C 8-10 хвилин, поки не розплавиться сир. За бажанням можна прикрасити коктейльною вишнею.
Бутерброди зі шпротами, овочами та салатом у конвертику
Бутерброди зі шпротами - це святкова класика. Її можна урізноманітнити: для ефектнішої подачі класичні тости згортають у міні-конверт, а потім кладуть начинку всередину. Такий прийом робить звичну страву цікавішою і видовищнішою.
Вам знадобляться (на 8 порцій):
- 4 тости;
- 8 штук шпротів;
- 2 листки салату:
- 1 огірок;
- 1 помідор;
- сметана або майонез;
- часник.
Тости розкачати за допомогою качалки, розрізати по діагоналі, кожну половинку скрутити і по широкому краю закріпити зубочисткою. Поставити в мікрохвильовку на 30 секунд, зняти зубочистки.
Змішати майонез із часником, огірок нарізати кружечками, помідор скибочками. Змастити тости всередині соусом, вкласти всередину листя салату, помідор, огірок і шпроти - хвостиком догори.
Бутерброди з ковбасою салямі, яйцями та овочами - чеська класика
Прості холодні бутерброди нашвидкуруч завжди популярні. Вони швидко готуються, мають гарний вигляд і точно сподобаються всім гостям.
Вам знадобляться (на 8 порцій):
- 8-10 скибочок багета;
- вершкове масло (для намазування);
- 8-10 скибочок салямі;
- 2 варених яйця;
- 80-100 г твердого сиру;
- 1 огірок/помідор/зелень - за смаком.
Намастити багет олією, сир натерти, яйця, огірки або томати нарізати кружечками. Викласти на багет салямі, яйця, потім посипати сиром і зверху покласти овочі. Прикрасити зеленню - швидко й ефектно.
Італійська брускетта з томатами та базиліком
Італійська брускетта - класична і свіжа закуска для святкового або повсякденного столу. Попри свою невибагливість вона дуже смачна. І проста в приготуванні.
Вам знадобляться (на 8 порцій):
- 8 скибочок чіабати;
- 2-3 помідори;
- 2-3 ст. л. олії;
- 1 зубчик часнику;
- сіль, перець, свіжий базилік.
Підсушити хліб на сковорідці чи в духовці та натерти його часником. Помідори дрібно нарізати і змішати з олією, сіллю і перцем. Викласти на хліб і прикрасити базиліком.
Бутерброди з оселедцем а-ля "Шуба"
Бутерброди з оселедцем і бородинським хлібом та буряком - ситна й ефектна закуска. Така собі "Шуба" на хлібі. Ніжний буряково-сирний мус чудово поєднується з солоним оселедцем - не тільки смачно, а й красиво виглядає на тарілці.
Вам знадобляться:
- сірий або чорний багет;
- 200 г буряка;
- 100 г творожного сиру;
- 250 г оселедця;
- сіль;
- зелена цибуля.
Буряк відварити і пробити в блендері з сиром, посолити. Багет нарізати, викласти зверху буряково-сирним мусом, а потім - по шматочку філе оселедця. Прикрасити цибулею.
Тортилья з начинкою з курки та грибів із гранатом
Тортилья з начинкою - яскрава і незвичайна альтернатива звичайним бутербродам. Пірамідки з тортильї з ніжною курячою начинкою, грибами, сиром і горіхами прикрашають святковий стіл, а свіжі зерна граната додають яскравий колір і свіжість.
Вам знадобляться:
- 3 тортильї;
- 100 г курячого філе;
- 100 г печериць;
- половина цибулини;
- 30 г волоських горіхів;
- 50 г твердого сиру;
- зелень кропу або петрушки;
- зерна граната.
Для заправки:
- 3 ст. л. сметани;
- 1 зубчик часнику;
- сіль і перець.
Тортилью розрізати навпіл, згорнути у вигляді пірамідки, скріпити шпажкою і запекти в духовці за 180°C 10 хвилин. Остудити.
Для начинки подрібнити цибулю і гриби, посмажити, посолити, поперчити й остудити. Куряче філе відварити, нарізати соломкою. Сир натерти на тертці. Змішати гриби, курку, сир і подрібнені горіхи. Додати давлений часник, подрібнену зелень, зерна граната і сметану - все перемішати. Наповнити пірамідки начинкою, зверху прикрасити зернами граната.
Раніше ми розповідали, які оригінальні та смачні салати на Новий рік 2026 можна приготувати.