Авраменко пояснив, коли вживати слова "мати" і "матір" / колаж УНІАН, скріншот

Відомий в Україні мовознавець Олександр Авраменко дав пораду щодо правильного використання слів "мати" і "матір" в українській мові. Він пояснив різницю між ними.

Як розповів фахівець в ефірі "Сніданку з 1+1", іменники "мати" і "матір" – це форми одного слова. "Мати" – це форма називного відмінка (хто? що?), а "матір" –  знахідного (кого? що?). 

"Наприклад, на картині ми бачимо кого? що? – матір (знахідний відмінок). Малого Ісуса тримає на руках хто? що? – мати (називний відмінок)", – пояснив він. 

Відео дня

Водночас він зауважив, що інколи в людей виникає проблема зі словом "тато".

"А точніше – з "татами" (у множині). Різні джерела подають різну, іноді навіть діаметрально протилежну інформацію про налогошування слова "тато" у множині. Ми ж будемо орієнтуватися на чинний правопис. Тож, запамʼятайте: у множині треба сказати не "татА", а "татИ". Наприклад: "Щасливі татИ забирають дітей із садочка", – додав Авраменко.

Півтора місяці чи місяця: пояснення Авраменка

Відомий в Україні вчитель Олександр Авраменко пояснив, чи правильно казати "півтора місяцІ". За його словами, таке вживання числівника "півтора" з іменником є невірним. 

Мовознавець зауважив, що іменник із числівником "півтора" треба ставити в родовий відмінок. Тому правильно казати так: півтора місяцЯ, півтора рокУ, півтора днЯ. 

Вас також можуть зацікавити новини: