Накип на чайнику не шкодить здоров'ю, але час від часу його все ж потрібно очищати / фото ua.depositphotos.com

Майже у кожного на кухні, безсумнівно, є чайник або кавоварка. І якщо ви коли-небудь придивлялися до них, заварюючи чай чи каву, то, можливо, помітили плівку всередині. Це наліт з мінералів, що містяться у вашій воді, і він скоплюється на стінках та дні приладу, якщо ви не чистите чайник чи кавоварку від накипу регулярно. Але чи шкідливо це для вашого здоров'я, і чи може це вплинути на смак вашої улюбленої чашки кави або чаю? Yahoo Life розповіло про думки експертів з цього приводу.

Найпоширенішим видом накипу є карбонат кальцію, поширений у районах з "жорсткою водою". Цей наліт виникає, коли кальцій реагує з бікарбонатом, утворюючи карбонат кальцію, або вапняк. Оскільки цей мінерал нерозчинний у воді, він відкладається у вигляді накипу.

Серед інших видів накипу - "біоплівка", яка складається з "різноманітних мікробів, включаючи бактерії, а також, можливо, грибки та віруси", зазначають експерти.

Відео дня

"Були проведені дослідження, які вивчали, де ці біоплівки можуть існувати, і біоплівки були виявлені в піддоні для крапель, випускному отворі, кнопках, ручці резервуара для води та всередині резервуара для води. По суті, вся кавоварка може бути джерелом бактерій", - зазначає мікробіолог Джейсон Тетро.

З точки зору ризику для здоров'я, накип у кавоварці або чайнику не несе великої шкоди - принаймні, сам по собі. Однак, якщо з часом накип не контролювати, він може пошкодити сам пристрій, блокуючи трубки в приладі та перешкоджаючи нагріванню води, каже професор харчових наук в Університеті Гвельфа в Канаді Кіт Уоррінер.

Найбільший ризик цього, зазначає він, полягає в тому, що таке засмічення "може утворювати місця для накопичення плісняви, яка може рости на залишках кави". Ця пліснява може призвести до неприємного смаку води, а в більш серйозних випадках - до потрапляння в організм мікотоксинів - токсичних сполук, що виробляються певними пліснявими грибами, які можуть забруднювати їжу. Споживання забрудненої мікотоксинами їжі може призвести до таких симптомів, як нудота і блювота, а довгострокові ризики для здоров'я можуть включати пригнічення імунної системи, розвиток раку і проблеми з репродуктивною функцією.

Біоплівка також становить загрозу для здоров'я, оскільки може містити такі патогени, як кишкова паличка, синьогнійна паличка та Acinetobacter baumannii. Однак патогени, які контактують з водою, що має температуру вище 71 градуса за Цельсієм, не виживають.

Водночас експерти зазначають, що найбільше занепокоєння у користувачів має викликати зовсім не накип чи плівка. Вони вказують, що найчастіше потрібно чистити ручку чайника, оскільки її регулярно торкаються, але рідко чистять. Це особливо важливо, якщо ви користуєтеся чайником разом з іншими людьми, наприклад, з колегами, які користуються тим самим кухонним приміщенням в офісі.

Раніше УНІАН розповідав про способи прибрати накип на чайнику домашніми засобами без магазинної хімії.

Вас також можуть зацікавити новини: