Шавлія використовують не тільки в кулінарії, але і у медицині / скріншот

Спалювання шавлії - далеко не нова примха, ця практика стародавня: її коріння сягають індіанських народів, які традиційно використовували її для очищення від негативної енергії, пише IFLScience.

Шавлію використовують не тільки у кулінарії, але і в медицині, причому дуже давно. Наприклад, стародавні єгиптяни використовували цю рослину для лікування різних захворювань. Вважається, що її цілющі властивості відомі вже понад 4000 років.

За словами духовного лідера Оглала Лакоти, спалення шавлії століттями використовувалося корінними народами для очищення та зцілення: "У певному сенсі це не просто рослина; це ліки".

Відео дня

Як розповіла етноботанік Розалін Лап'єр, зазвичай висушені рослини шавлії спалюють над розпеченим вугіллям, поміщеними у велику раковину або на землю: "Людина "бере" дим в руки і, починаючи з голови, "омиває" димом все своє тіло".

Ця практика досі використовується у деяких племенах. Кожне плем'я має свої власні ритуали з використанням шавлії і використовує різні його сорти.

Також спалювання шавлії хвалять за низку інших переваг, включаючи очищення повітря і поліпшення сну, настрою, зняття стресу і зміцнення когнітивних функцій.

Крім того, вважається, що спалювання шавлії може відлякувати комах і полегшити менструальні спазми.

Що ж стосується досліджень з цього приводу, то вони знаходяться на ранній стадії, тому зробити конкретні висновки про лікувальні властивості неможливо. Однак деякі дослідження натякають на можливі переваги, які принаймні потребують подальших досліджень.

Як раніше писав УНІАН, дослідники назвали серед небажаних чай із шавлії, який містить такі сполуки, як апіол та миристицин, відомі своїми властивостями стимулювати матку, потенційно викликаючи її скорочення та можливість викидня.

Вас також можуть зацікавити новини: