Не всі чаї однаково корисні та безпечні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Більшість чаїв мають чудовий смак, а деякі сорти, наприклад, зелений чай, ще й цілющі властивості. Водночас є види, до яких слід підходити з обережністю та усвідомлювати потенційні підводні камені. У статті The Daily Meal названо 12 видів чаїв, від яких,  на думку дослідників, варто відмовитися.

1. Чаї з високим вмістом цукру

Хоча чай часто сприймається як здоровий вибір, багато розлитих у пляшки чаїв містять вражаюче високий рівень доданого цукру. Регулярне вживання цих чаїв може призвести до збільшення ваги, підвищення рівня цукру в крові, резистентності до інсуліну та підвищеного ризику серцевих захворювань.

2. Розчинні чаї

Розчинні чаї обіцяють швидке та зручне приготування чаю, і економію часу. Однак вони часто покладаються на штучні підсолоджувачі, які забезпечують солодкість без цукру, але потенційно можуть зашкодити здоров’ю. Ці чаї також часто містять штучні харчові барвники, які можуть викликати алергічні реакції.

Відео дня

3. Чай з живокосту

Чай з живокосту має багату історичну історію як традиційний засіб, зокрема для загоєння травм. Водночас алкалоїди піролізидину, що містяться в живокості, при споживанні в надмірній кількості або протягом тривалого періоду часу можуть бути токсичними для печінки та потенційно призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

4. Кава-кава

Кава-кава - це вид чаю, відомий у різноманітних культурних церемоніях. Однак за даними дослідників, якщо вживати цей напій у надмірних кількостях або протягом тривалого періоду часу, він може становити значну загрозу здоров’ю печінки.

5. Чай з солодки

Чай із солодки завоював популярність завдяки своєму виразному смаку та потенційній користі для здоров’я. Зокрема, корінь солодки використовувався в традиційній медицині для різних цілей, включаючи заспокоєння болю в горлі та сприяння травленню.

Однак, згідно з дослідженнями, надмірне вживання чаю з солодки може призвести до гіпертонії. Крім того, це може спричинити гіпокаліємію, стан, який характеризується низьким рівнем калію в організмі. Це може призвести до м’язової слабкості, нерегулярного серцевого ритму та інших проблем зі здоров’ям.

6. М'ятний чай

М’ятний чай цінують за його освіжаючий смак і ароматичні якості. Хоча м’ятний чай, як правило, безпечний, якщо споживати його в помірних кількостях, він може викликати подразнення і навіть токсичний у великих кількостях.

Надмірне споживання м’ятного чаю потенційно може спричинити печію, розлад травлення. Це також може розслабити нижній стравохідний сфінктер, дозволяючи шлунковій кислоті повертатися назад у стравохід, що призводить до кислотного рефлюксу. У деяких випадках надмірне споживання ментолу було пов’язане з головними болями, затуманенням зору та навіть розладами нервової системи.

7. Чай з лимоном

Чай з лимоном часто люблять за його освіжаючий цитрусовий смак. Водночас дослідження показують, що чаї з додаванням лимонної кислоти (наприклад, чаї з лимоном) можуть з більшою ймовірністю містити важкі метали, такі як свинець, що може призвести до проблем зі здоров’ям, особливо у дітей та вагітних жінок

Лимонний чай також може містити більш високий рівень фтору та кислотності. Надмірне споживання фтору може спричинити проблеми із зубами. Кислотність лимонного чаю може ще більше підвищити ризик ерозії зубів.

8. Детокс-чаї

Детокс-чаї часто обіцяють позбавити організм від токсинів, прискорити метаболізм і сприяти схудненню. Однак ці твердження часто не підтверджуються ретельними науковими дослідженнями.

Водночас деякі з цих чаїв використовують природні проносні засоби, щоб викликати часте випорожнення. Хоча це може створити тимчасове відчуття очищення, це може призвести до зневоднення, електролітного дисбалансу та безлічі проблем з травленням.

9. Чорний чай

Чорний чай, улюблений для багатьох людей у всьому світі, викликає занепокоєння своєю схильністю містити важкі метали, такі як свинець, кадмій та алюміній, які потрапляють у чайне листя з грунту. Важкі метали можуть накопичуватися в організмі з часом, що призводить до негативних наслідків для здоров’я. Наприклад, свинець може вплинути на когнітивні функції, кадмій може пошкодити нирки, а накопичення алюмінію пов’язано з різними проблемами зі здоров’ям, у тому числі потенційно пов’язаними з неврологічними розладами.

10. Чай з петрушки

Чай з петрушки варто особливо обережно вживати жінкам під час вагітності.

Він містить такі сполуки, як апіол і міристицин, які можуть стимулювати скорочення матки. Ці скорочення потенційно можуть призвести до підвищеного ризику викидня. Крім того, компоненти чаю з петрушки також можуть становити ризики для розвитку плоду.

11. Чай з шавлії

Як і чай з петрушки, чай з шавлії містить такі сполуки, як апіол і міристицин, відомі своїми властивостями стимулювати матку, потенційно викликаючи скорочення. Крім того, чай з шавлії містить туйон, сполуку, яка може впливати на центральну нервову систему та може призвести до підвищення артеріального тиску при надмірному вживанні.

12. Чай з ромашки

Ромашковий чай славиться своїми заспокійливими властивостями. Хоча ромашка, як правило, вважається безпечною, вона містить природні сполуки з антикоагулянтною дією. Ці сполуки потенційно можуть перешкоджати дії препаратів для розрідження крові або антикоагулянтів.

Ромашковий чай часто хвалять за його здатність розслабляти та сприяти сну. Тим не менш, навіть у цьому контексті надмірне споживання ромашки може призвести до надмірної сонливості.

Раніше УНІАН писав про 9 видів цілющих чаїв, які варто пити при кашлі - зараз із настанням холодів ця інформція особливо актуальна.

Також лікарі розповіли, що станеться з вашим тілом, якщо пити зелений чай щодня та вказали, скільки чашок цього чаю можна випивати за день.

Вас також можуть зацікавити новини: