В Україні можна вигідно продати рідкісні монети / фото УНІАН

Останніми роками в Україні дедалі більш популярною стає нумізматика. За час повномасштабної війни Нацбанк випустив чимало монет і пам'ятних медалей – попит такий, що "урвати" їх у день продажу дуже складно. Однак популярністю серед колекціонерів користуються не тільки новинки, але і більш старі українські монети, а також старі радянські купюри.

Які українські монети цінуються

Одними з найбільш затребуваних серед колекціонерів є українські монети 1992 року випуску. Хоча перші монети з'явилися ще в 1991 році, в 92-му художники почали активніше експериментувати з дизайнами. Ці монети випускалися на заводі в Італії, оскільки власного виробництва в Україні не було. Підприємство з карбування монет з'явилося в Луганську в 1993 році, тоді їх почали випускати безпосередньо в нашій країні.

Цінні українські монети - як визначити

Українські монети, які цінуються, знайти не так вже й складно. Головне, звертати увагу на деталі. Серед колекціонерів особливо цінуються 50 копійок 1992 року карбування. Наприклад, одну таку монету вдалося продати на аукціоні за 16 тисяч гривень. Однак не на всі українські монети ціна настільки "смачна". Виручити кілька тисяч за 50 копійок можна, якщо вона відноситься до різновиду ЗВАг. Її відрізняють кілька ознак:

Відео дня
  • потовщення на середній частині тризуба,
  • розмір зображення становить 17,7 міліметра,
  • гладкий гурт,
  • на першій кисті тільки 4 ягоди, п'ята буде зливатися з вінком.

Дорогі українські монети відшукати можна і серед номіналу в 25 копійок, які вже вивели з ужитку. Така монета різновиду 4БАм може коштувати близько 7 тисяч гривень. Їх виробляли на заводі в Луганську, але англійським штемпелем. Ці монети були виготовлені з однією неточністю – на аверсі був зображений опуклий щит, а ось тризуб був втиснутий.

Крім того, рідкісні українські монети є і серед 10 копійок 1992 року карбування. Таку монету різновиду 1.34 ЕАм продали за 1500 гривень. Визначити її можна за такими ознаками:

  • на одиниці дати можна помітити "хвостик",
  • потовщення в середній частині тризуба,
  • у третьому і шостому гронах викарбувано 6 ягід,
  • дрібна насічка групи.

Також зверніть увагу на шосту кисть. Ягода зверху повинна бути на одному рівні зі словом "копійок".

Як продати українські монети

Ціни на українські монети дуже різні, і чим більше особливостей у вашій – тим більше ви зможете за неї виручити. Найпростіше продати їх в різних групах нумізматів.

Ще один варіант – принести рідкісні монети в антикварний магазин. Там, до речі, можна спробувати вигідно продати монети СРСР. Однак якщо скупники не спеціалізуються на нумізматиці, повсякденні монети можуть їх не зацікавити. Найчастіше вони готові купити лише ті монети, які виготовлені з дорогоцінних металів. 

Крім того, в Україні є кілька нумізматичних аукціонів. Знайти їх досить просто. Там ви можете виставити свою монету, а колекціонери будуть робити ставки, підвищуючи вартість лота. Але не забувайте, що аукціон попросить комісію. 

Вас також можуть зацікавити новини: