Як і де можна продати старі купюри СРСР / ua.depositphotos.com

У багатьох українців, які жили за часів Радянського Союзу, залишилися десь на антресолях пачки радянських купюр або самотні банкноти. Поки вони лежать "мертвим вантажем" у вас, ви втрачаєте гроші. УНІАН з'ясував, чи можна продати цінні купюри СРСР і які банкноти вважаються такими.

Скільки коштують паперові купюри СРСР - загальна статистика

Ціни на купюри СРСР сильно залежать від року випуску і стану. Правило "Чим старше купюра - тим вона дорожче" не завжди актуально, тому для того щоб самостійно оцінити вартість, відберіть найбільш рідкісні банкноти в хорошому стані.

Ви цілком можете продати паперові купюри СРСР - вартість їх визначається якістю. Існує градація з 10 ступенів збереження, але до колекційних відносять лише чотири:

Відео дня
  • UNC - виняткове (викл.): бона в ідеальному стані (не мала ходіння);
  • AU або aUNC - дуже хороше (оч. хор.): бона без потертостей і істотних згинів (практично не мала ходіння);
  • XF або EF - хороше (хор.): бона без потертостей і втрат, з невеликою кількістю згинів (після короткого періоду звернення);
  • VF - задовільний (удовл.): бона, багаторазово зігнута, сильно потерта, але без особливих втрат (після тривалого періоду обігу).

Деякі банкноти можливо продати, тільки якщо вони в стані UNC (як купюри пізнього СРСР), інші будуть цінними навіть при рівні VF. Інформацію про кожну банкноту та її ступінь цінності можна знайти у відповідних каталогах.

В якому випадку не вийде продати купюри СРСР

Відразу важливо розуміти, що ціни на купюри СРСР з надривами або втратами дорівнюють нулю. Рвані банкноти колекціонерів не цікавлять, тільки якщо це не виключно рідкісна купюра - наприклад, катерининська асигнація 1769 року. 

Також враховуйте, що якщо ви знайшли купюри СРСР - ціна їх залежить від року. Приміром, гроші, що випускалися в період з 1961 по 1992 рік і були в регулярній експлуатації, теж нікому не потрібні. Існує таке поняття як "шахтні гроші" - це ті купюри, які були вилучені з обігу і поховані в шахтах.

Звичайно, знайшлися заповзятливі громадяни, які дістали банкноти з такого ув'язнення і продають їх на ринку антикваріату, але через плачевний стан і їдкий запах подібні екземпляри навряд чи привернуть увагу і будуть коштувати великих грошей.

Цінні купюри СРСР і їх вартість (1922 і 1924 рік)

Одними з найбільш цінних банкнот вважаються ті, що були випущені майже відразу після революції, тобто, дуже старі купюри СРСР - ціна на них, однак, теж залежить від ступеня збереження і справжності грошей.

Одним з найголовніших показників колекціонери називають водяний знак, як, наприклад, на банківських квитках 1922 року. Це рідкісні купюри СРСР, названі червінцями. Вони, на відміну від радянських грошей, представляли собою міцну і стійку валюту, забезпечену золотом. Картинка була надрукована тільки з одного боку купюри, а справжність гарантований водяний знак. Найрідкісніша банкнота 1922 року - 25 червінців.

Якщо ви хочете продати паперові купюри СРСР - ціна в такому випадку може бути ще вище в разі виявлення банкноти 1924 року. Найбільш цінні екземпляри - 3 і 5 рублів. Колекціонер може придбати таку купюру, заплативши за неї десятки тисяч гривень, але важливо бути уважним і перевіряти водяний знак - нерідкі випадки підробок.

Вас також можуть зацікавити новини: