Середземноморська дієта зменшує ризик гіпертонії / фото ua.depositphotos.com

Гіпертонія (високий кров'яний тиск) може призвести до ряду проблем зі здоров’ям. Однак деякі дієти можуть знизити ризик розвитку гіпертонії, пише портал MedicalNewsToday.

Дослідники з Греції нещодавно опублікували дослідження у Європейському журналі клінічного харчування, яке оцінювало людей, що дотримувалися середземноморської дієти протягом 20-річного періоду. Дослідники виявили, що люди, які послідовно дотримувались дієти в середземноморському стилі, мали менший ризик розвитку гіпертонії (високого артеріального тиску), ніж у тих, хто має найнижчу дотримання раціону.

Перше довгострокове дослідження впливу середземноморської дієти на гіпертонію

Середземноморська дієта включає овочі, фрукти, горіхи, насіння, цільнозернові зерна, бобові, здорові олії та помірну кількість риби та морепродуктів. Незважаючи на те, що ознаки дієти повинні призвести до зменшення гіпертонії, до цього часу не було проведено довгострокових досліджень з цього приводу.

Відео дня

Дослідження розпочалося в 2002 році і тривало до 2022 року. Дослідження проводилось серед 3 042 людей, що проживають у Греції. Середній вік учасників на початку дослідження становив 41 рік, чоловіки становили 44% групи, а жінки 56%. Однією з вимог до участі було те, що в учасників не повинно було бути гіпертонії на початку дослідження.

Учасників спонукали дотримуватись середземноморської дієти присуджуючи їм бали за споживання наступних груп харчових продуктів: фрукти, овочі,  цільнозернові продукти, картопля, бобові, риба, оливкова олія.

Учасники могли втратити бали за споживання "не-середземноморських" продуктів або продуктів харчування, включаючи молочні продукти з повним жиром, птицю та червоне м'ясо.

Протягом наступних 20 років дослідники стежили з учасниками, щоб оцінити їх дієту, перевірити свої та дослідити розвиток гіпертонії, високого холестерину, діабету та серцево-судинних захворювань.

Середземноморська дієта пов'язана з зниженням ризику гіпертонії

На фінальному етапі дослідники проаналізували 1415 учасників. Вони виявили, що учасники, які уважно дотримувались середземноморської дієти, мали найнижчий ризик розвитку гіпертонії.

В учасників групи, які гірше дотримувались дієти, в кінці дослідження показники гіпертонії були 35,5%. Середня група мала показник гіпертонії 22,5%. Для порівняння, група яка дотримувалася середземноморської дієти найкраще, мала рівень захворюваності на гіпертонію 8,7%.

В цілому результати дослідження підкреслюють важливість харчових звичок у зменшенні ризику розвитку гіпертонії. Це також показує, що середземноморська дієта може сприяти зниженню ризику гіпертонії.

Водночас Ченг-Хан Чен, доктор медичних наук, сертифікований колегем-кардіолог та медичний директор програми структурного серця в Медичному центрі MemorialCare Saddleback, вказав на ключовий недолік дослідження

"Це дослідження проводилось у однорідній популяції (зокрема грецьких дорослих), і невідомо, чи результати будуть відповідними для більш різноманітного населення", - зазначив він.

Раніше УНІАН розповідав пр дослідження, яке показує, що середземноморська дієта може стати вашим ключем до знищення небажаних складок жиру на животі, зумовлених старінням.

Вас також можуть зацікавити новини: