Овочі та фркти приносять максимальну пльзу організму / Pixabay

Харчування в середземноморському стилі може бути одним з кращих способів захистити тіло і мозок від вікових змін. 

Дієта MIND, яка розшифровується як "середземноморське втручання по боротьбі з нейродегенеративною затримкою DASH", включає в себе елементи середземноморської дієти і дієти DASH, корисної для серця, а також продукти, що сприяють запобіганню зниження когнітивних функцій з віком, пише Business Insider.

MIND визнаний одним з найздоровіших способів харчування. Він був розроблений командою дослідників Гарварду та Університету Раша на чолі з професором епідеміології доктором Мартою Клер Морріс, яка померла в 2020 році.

Відео дня

Її дочка Лора Морріс, яка продовжила роботу матері розповіла, що від інших середземноморських дієт її відрізняє те, що вона пропонує більш конкретні рекомендації по 10 групам продуктів, яких слід їсти більше, включаючи листову зелень, овочі, ягоди, оливкову олію, горіхи і насіння, рибу, курку, цільнозернові продукти, боби і вино (в помірних кількостях).

Дієта MIND спрямована на те, щоб допомогти додати більше продуктів, які покращують когнітивні функції, при поступовому скороченні кількості продуктів, які пов'язані з погіршенням здоров'я мозку, таких як червоне м'ясо і солодощі. Відмінною особливістю є те, що від вас не потрібно повністю відмовлятися від улюблених продуктів, сказала дієтолог Дженніфер Вентрел.

Якщо ви новачок у здоровому харчуванні. Вентрелл і Морріс запропонували щотижневий посібник про те, як дотримуватися дієти MIND. Вони радять для початку оцінити, що ви зараз їсте, щотижня додавати кілька додаткових порцій певних продуктів і поступово нарощувати їх.

Почніть з відстеження того, що ви вже їсте

Перший крок до дієти MIND навіть не вимагає походу в продуктовий магазин. Перш ніж приступити до справи, Вентрелл і Морріс рекомендують вести журнал того, що ви їсте, щоб ви могли оцінити, наскільки ваші звички відповідають рекомендаціям. Після цього ви можете почати поступово скорочувати раціон, наприклад, відмовляючись від кількох порцій обробленої або смаженої їжі на тиждень і поступово додаючи більше рекомендованих продуктів.

"Ви не знаєте, що змінити, якщо не знаєте, в чому проблема", - сказав Морріс. Додайте до того, що ви вже їсте, корисні для мозку продукти, такі як ягоди та зелень.

Відмінною особливістю дієти MIND є те, що замість заборони продуктів або зосередження уваги на тому, що не можна, вона робить упор на додавання продуктів для поліпшення здоров'я і навіть для схуднення, якщо це мета.

Це означає, що ви можете включити дієту MIND у свої поточні звички, спираючись на страви та закуски, які вам зазвичай подобаються, наприклад, додавши жменю ягід до ранкового йогурту або додавши трохи зелені до коктейлю.

Зосередьтеся на кількох порціях здорової їжі на тиждень.

Хоча дієта MIND відносно проста, спроба змінити все відразу може бути складною. Почніть з невеликої зміни в одній категорії за раз, наприклад, з'їдаючи менше порцій червоного м'яса або більше ягід. Таким чином, ви зможете з часом досягти прогресу.

Не чекайте - зараз найкращий час почати дієту MIND

За словами Морріс, дієта MIND може бути корисною практично в будь-якому віці, оскільки зміни в мозку можуть початися вже після 30 років. І хоча дієта не може змінити хворобу Альцгеймера, дані свідчать про те, що вона може захищати і людей похилого віку.

"Відповідного часу не існує. Ніколи не буває занадто рано чи пізно", - сказала вона.

Не турбуйтеся про те, щоб бути ідеальним

Перш ніж впадати в паніку через необхідність відзначати всі пункти в керівництві по дієті MIND, знайте, що це не спроба "все або нічого". Дослідження показують, що користь від дієти MIND може проявлятися по-різному, тому внесення невеликих змін може захистити ваш мозок, навіть якщо вам не вдається отримувати правильні порції кожної їжі щотижня.

"Ви все одно можете слідувати плану, навіть якщо він не ідеальний. Ідея полягає в тому, щоб поліпшити своє становище", - сказав Морріс.

Середземноморська дієта

Лікарі і дієтологи давно зійшлися на думці, що середземноморська дієта є найкращою. Вона здатна забезпечити здоров'я і схуднення. Також ця дієта здатна запобігти багатьом хворобам.

Ця дієта включає в себе багато овочів і фруктів, риби, насіння і горіхів а також оливоковое масло.

Вас також можуть зацікавити новини: