Вчені з'ясували, чи можна їсти стейки щодня / фото ua.depositphotos.com

Неважливо, готуєте ви стейк або нарізаєте ніжне філе міньйон, ця страва завжди задовольнить ваші смакові рецептори. Однак попри те, що стейк є улюбленою м'ясною стравою багатьох, дискусія про те, чи корисний стейк для здоров'я, ведеться вже багато років.

Як пише Eat This, Not That, одні говорять про користь поживних речовин і вітамінів, що містяться в ньому, інші - про занадто високий вміст насичених жирів

Що відбувається з вашим організмом, коли ви їсте стейк

Відео дня

Велика доза білка

Найкорисніше для здоров'я, що дає м'ясо, - велика кількість білка, і стейк не є винятком.

"Стейк є хорошим джерелом білка, який важливий для росту м'язів і відновлення тканин", - говорить Ліза Янг, доктор філософії, RDN. "Високий вміст білка сприяє насиченню, регулює апетит і допомагає запобігти переїданню".

Крім того, стейк вважається повноцінним білком, тобто містить усі дев'ять незамінних амінокислот, які організм не може виробляти самостійно. Багато рослинних білків неповноцінні, тому таке м'ясо, як стейк, може дати те, чого не можуть дати рослинні білки.

Покриває потребу в залізі

Поряд з білком, стейк може покрити щоденну ціль за вмістом таких мікроелементів, як залізо. Якщо у вас немає анемії, вагітності або рясних менструацій, то, можливо, ви не часто замислюєтеся про залізо, але якщо ви не задовольняєте свої потреби в цьому елементі за допомогою дієти, то можете зіткнутися з його дефіцитом, який може привести до виснаження, м'язової слабкості, шлунково-кишковому дискомфорту, нестачі фізичної і розумової енергії.

Залізо використовується організмом для виробництва двох видів білків: гемоглобіну та міоглобіну. За даними Національного інституту здоров'я США, ці білки необхідні для перенесення кисню від легенів до решти тіла.

Залізо можна отримати з різних продуктів тваринного і рослинного походження, таких як яловичина, морепродукти, м'ясо птиці, біла квасоля, збагачені зернові, сочевиця, шпинат і горіхи. NIH підкреслює, що, попри можливість отримання заліза з рослинних джерел, організм не засвоює залізо, що міститься в рослинах, так добре, як залізо, що міститься в продуктах тваринного походження.

"Крім того, гемове залізо сприяє засвоєнню негемового заліза, що міститься в рослинних продуктах, при їх спільному вживанні", - говорить Янг.

Покриває добову норму цинку

Ви, швидше за все, чули про цинк в тому чи іншому зв'язку з імунітетом, і це не випадково. Цей мікроелемент необхідний для здоров'я імунної системи і обміну речовин, і, на щастя, він міститься в багатьох продуктах харчування, в тому числі і в соковитому стейку. Цього достатньо, щоб покрити добову норму.

Такі продукти, як яловичина, морепродукти, збагачені сухі сніданки і деякі насіння, можуть забезпечити близьку до добової норми кількість цинку.

Добова норма селену

Селен - один з найбільш маловідомих вітамінів, необхідних організму, але це не говорить про те, наскільки він цінний. За даними Національного інституту здоров'я США, селен необхідний для захисту організму від інфекцій та окисного стресу, а також для підтримки репродуктивного здоров'я, виробництва ДНК та здоров'я щитовидної залози.

Любителі стейків будуть раді дізнатися, що одна порція цього смачного м'яса дозволяє отримати майже половину рекомендованої добової норми.

Вітаміни групи В

Ще однією перевагою приготування апетитного стейка, за словами Янга, є те, що поряд з такими поживними речовинами, як білок, залізо, селен і цинк, це червоне м'ясо містить більшість необхідних організму вітамінів групи в, "які сприяють здоровій роботі мозку та енергетичному обміну", а також забезпечують безліч інших переваг для здоров'я.

Стейк містить майже все сімейство вітамінів групи В: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), В6, фолат (В9) і В12. Тіамін необхідний для енергетичного обміну і розвитку росту, рибофлавін сприяє росту клітин і Виробленню енергії, ніацин допомагає перетворювати їжу в енергію всередині організму, вітамін B6 необхідний для здоров'я мозку і імунітету, фолат - для формування ДНК, а вітамін B12 - для здоров'я нервів і клітин, а також допомагає запобігти слабкості та енергетичного виснаження.

"Вміст вітаміну В12 у стейку також має вирішальне значення для синтезу ДНК та виробництва еритроцитів", - додає Янг.

Таким чином, стейк - поживний продукт, здатний забезпечити організм набагато більшою кількістю вітамінів і мінералів, ніж можна собі уявити.

Однак стейк має і потенційно негативні побічні ефекти.

Стейк містить насичений жир

Питання про те, корисний чи шкідливий стейк є дуже дискусійним, і значна частина цих розбіжностей пов'язана з кількістю насичених жирів, що містяться в червоному м'ясі.

"Потенційними недоліками стейків є те, що деякі види м'яса містять велику кількість насичених жирів і холестерину", - говорить Янг.

Насичений жир - це тип жиру, який найчастіше міститься в продуктах тваринного походження, і в помірних кількостях він не викликає особливих побоювань, однак надмірне споживання насиченого жиру пов'язане з підвищеним ризиком підвищення рівня холестерину та ішемічної хвороби серця.

Однак справжня полеміка розпалюється в зв'язку з недавніми дослідженнями, які стверджують, що зв'язок між насиченими жирами і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань може бути менш значним, ніж вважалося спочатку. У доповіді, опублікованій в журналі Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, йдеться про відсутність реального впливу насичених жирів на серцево-судинні захворювання і смертність з цієї причини.

Зв'язок червоного м'яса та серцево-судинних захворювань

Як і у випадку з насиченими жирами, результати досліджень, що стосуються червоного м'яса та серцево-судинних захворювань, також неоднозначні. Останні дослідження, проведені протягом останніх двох років, показали різні результати щодо того, чи може вживання червоного м'яса збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

В одному з досліджень 2022 року, опублікованому в журналі Американської асоціації серця Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, зазначено, що більш високе споживання червоного м'яса пов'язане зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань. Причому теорія полягає в тому, що це пов'язано зі змінами в травному тракті після його вживання.

У дослідженні 2020 року, опублікованому в British Medical Journal, вчені дійшли висновку, що споживання червоного м'яса пов'язане зі "скромним" збільшенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця і що заміна червоного м'яса "високоякісними" рослинними продуктами, такими як бобові, соя або горіхи, може допомогти знизити ризик.

У дослідженні 2021 року, опублікованому в American Journal of Clinical Nutrition, прийшли до висновку про відсутність значущого зв'язку між непереробленим червоним м'ясом і хворобами серця, але про наявність зв'язку між переробленим червоним м'ясом і хворобами серця - ковбасою, пепероні, беконом і т. д.

Зв'язок між червоним м'ясом і раком

На жаль, може існувати зв'язок між споживанням червоного м'яса та ризиком раку. Мета-аналіз, опублікований у 2021 році в European Journal of Epidemiology, показав, що споживання як обробленого, так і необробленого червоного м'яса пов'язане з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку. Для необробленого червоного м'яса ризик збільшився для раку молочної залози, раку товстої кишки, раку легенів, раку ендометрію та раку прямої кишки.

Раніше УНІАН писав, що буде з вашим тілом, якщо ви будете їсти бекон.

Вас також можуть зацікавити новини: