Окінавська дієта включає в основному рослинні продукти / ua.depositphotos.com

Дослідження показують, що спосіб життя жителів Окінави, включно з їхнім раціоном, сприяє їхньому довголіттю. Як пише www.verywellhealth.com, дієта Окінави має кілька незаперечних переваг, зокрема, пов'язана зі збільшенням тривалості життя і зниженням ризику вікових захворювань, підтримує здоров'я серця, сприяє контролю ваги і рівня цукру в крові.

1. Може збільшити тривалість життя

Дослідження показали, що низькокалорійні рослинні дієти, такі як дієта жителів Окінави, пов'язані з довшим життям. Такий режим харчування також сприяє зниженню захворюваності та проблем зі здоров'ям.

2. Зміцнює когнітивні функції

Продукти, що містять омега-3 жирні кислоти (що містяться в рибі) і антиоксиданти, можуть сприяти зміцненню когнітивного здоров'я. Дослідники вважають, що сполуки, що містяться в куркумі, морських водоростях, сої та жирній рибі (наприклад, скумбрії, лососеві й тунці), можуть чинити нейропротекторну дію. Одне дослідження показало, що окінавська дієта може знизити ризик когнітивних порушень і вікових нейродегенеративних захворювань.

Відео дня

3. Знижує ризик хронічних захворювань

Дослідження показали, що жителі Окінави рідше, ніж у середньому, страждають від вікових захворювань, таких як діабет, рак і серцево-судинні захворювання. Деякі основні продукти харчування в окинавській дієті мають протизапальні властивості, що може знизити ризик розвитку хронічних захворювань.

4. Покращує здоров'я серця

Загалом, окінавська дієта вирізняється низьким вмістом насичених жирів. Вона також включає рибу, багату на омега-3 жирні кислоти, які можуть сприяти здоров'ю серця. Крім того, в дієті багато фолієвої кислоти і клітковини, що, на думку деяких досліджень, може сприяти профілактиці серцево-судинних захворювань.

5. Зменшує запалення

Багаті антиоксидантами продукти, які споживають жителі Окінави, можуть знизити запалення в організмі. Інтенсивне запалення пов'язують із такими захворюваннями, як рак, ревматоїдний артрит, діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання, психічні розлади, шлунково-кишкові розлади, захворювання легень, нейродегенеративні захворювання та інші.

6. Покращує здоров'я кісток

Традиційні продукти Окінави, такі як тофу та листова зелень, містять багато кальцію. Дослідження показують, що кальцій сприяє здоров'ю кісток. Здорові та міцні кістки знижують ризик переломів.

7. Сприяє контролю ваги

Дієта Окінави складається з цільних, необроблених продуктів, багатих на клітковину і низькокалорійних. Такий стиль харчування допоможе вам підтримувати здорову вагу. Окінавський підхід до харчування до насичення на 80% також може бути ефективним способом зниження ваги.

8. Покращує рівень цукру в крові

Основні продукти харчування Окінави мають низький глікемічний індекс, що означає, що вони спричиняють повільне і рівномірне підвищення рівня цукру в крові під час їх вживання. Вживання продуктів із низьким глікемічним індексом може допомогти контролювати рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

9. Покращує здоров'я кишечника.

Дієта Окінави містить багато овочів і бобових, багатих на клітковину. Продукти, що містять клітковину, можуть сприяти здоров'ю кишечника і зниженню ризику розвитку шлунково-кишкових захворювань. Одне дослідження засвідчило, що дієта, заснована на окінавській дієті, сприяє формуванню здоровішої мікробіоти кишечника.

Окінавська дієта - основні принципи

Люди, які дотримуються окінавської дієти, їдять цільні, багаті поживними речовинами продукти, уникаючи при цьому оброблених і рафінованих.

Традиційно окінавська дієта робила акцент на продуктах з низьким вмістом калорій і жирів, але з високим вмістом вуглеводів. Розподіл макронутрієнтів у традиційній окинавській дієті такий: вуглеводи: 85%, білки: 9%, жири: 6% (включно з 2% насичених жирів)

Жителі Окінави зазвичай обмежують споживання калорій, роблячи акцент на усвідомленому підході до харчування. Традиційно вони припиняють їсти, коли відчувають ситість на 80%.

Окінавська дієта, як правило, вважається рослинною. Менше 2% початкового раціону окінавців становили риба або м'ясо. Сучасна версія дієти трохи гнучкіша і допускає більше споживання м'яса.

Як правило, при дотриманні окинавської дієти рекомендується обмежити споживання молочних продуктів і зернових. Це передбачає відмову від яєць, молока, сиру, вершкового масла і білого рису. Замість нього окінавці вживають у їжу батат, цільнозернові продукти, бобові та овочі.

Раніше УНІАН розповідав, які корисні продукти їдять люди, які живуть до 100 років.

Вас також можуть зацікавити новини: