Коти вдома можуть розповісти вам про різне своїм хвостом - яка поза, що значить / колаж УНІАН, фото скріншот

Хвіст кота - ще та загадка природи, грайливим рухом найчутливішої частини свого тіла він може вам освідчитися у коханні, а може, навпаки, розповісти про своє погане самопочуття чи тривогу.

Як відрізнити одне від іншого й точно зрозуміти, що каже хвостом ваш домашній "кіт у чоботях" пише Newsweek. Мова тіла - це один з головних інструментів кота у спілкуванні з хазяїном, зазначає доцент кафедри поведінки тварин в Університеті Пенсильванії Карло Сіракуза. Він розповів докладніше про специфіку рухів хвоста у котів.

Якщо хвостик кота прямий й стирчить вгору

Піднятий вгору або вертикально хвіст, з гачком або без нього, зазвичай є ознакою позитивних емоцій і передує безпечній і дружній взаємодії, каже Сіракуза. Зазвичай саме з таким "настроєм хвоста" кіт зустрічає своїх домашніх вдома. Так він сигналізує, що радий вас бачити, або заздалегідь щасливий, розуміючи, що зараз ви почнете його годувати.

Відео дня

Запитальна форма хвоста

Якщо хвіст вашої кішки загнутий у формі знаку питання, це ще одна позитивна ознака. Це варіація прямого положення хвоста. Оцінюйте такий настрій кота так само, як і в попередньому випадку: він радіє вашій компанії.

Кіт обнімає вас своїм хвостиком

Хвостаті обійми кота - ще один комплімент на вашу користь. Всі знають, що коти вважаються тваринами, які люблять самостверджуватися та доволі автономно почувають себе з хазяїном у порівнянні з собакою. Якщо кіт починає торкатися до вас хвостиком, сприймайте це як рукостискання. Коти роблять так лише тоді, коли почувається комфортно поряд із вами. Також кіт може тертися об ваші ноги хвостом та тілом, показуючи, що ви - це його власність. Таким чином він поширює на вас свої феромони. Також часто хвостаті бешкетники намагаються привернути так до себе уваги, щоб їх почесали за вушком або нагодували.

Ледь рухливий хвіст

Коли хвіст кота майже не рухається, означає, що він знаходиться у розслабленому положені. Хвіст "застигає", коли кіт має низький рівень емоційного збудження, каже Сіракуза. "Наприклад, коли кіт просто рухається з точки А в точку Б і не хоче передавати якусь конкретну емоцію", - навів він приклад. Іноді коту просто нічого сказати вам. Він живе своїм життям, так само як люди. Не надавайте занадто багато значення розслабленому хвосту.

Якщо кіт опустив хвіст та ніби присів

Якщо ваш кіт починає опускати хвоста та пригинається до землі - ознака того, що він наляканий або стривожений. Коти так роблять, коли хочуть, щоб їх не помітили або не спіймали. Багато з них демонструють такі жести, коли настає час йти до "улюбленого" ветеринара. 

Однак є й більш тривожне значення - якщо кіт приймає подібну позу, а навколо немає потенційних загроз, значить, йому боляче. Це привід звернутися за консультацією до лікаря, щоб розібратися в причині занепокоєння. 

Спушений хвіст

Це певне найвиразніша емоція, яку кіт передає своїм хвостом. Спушений та настобурчений хвіст - улюблена поза при бійках або загрозах: так кіт показує, що він більший та страшніший за інших потенційних хижаків. Якщо кіт розпушує хвіст вдома, скоріш за все, ви його злякали і в нього спрацював рефлекс "великої надутої сови". 

Швидко махає хвостом

Якщо кіт відбиває хвостом "чечітку", рухаючи ним вперед-назад - він емоційно збуджений. Це не завжди погано, але це знак для вас, хазяїна, прислухатися до кота та заспокоїти його. В цьому стані кішка чутлива та потребує вашої ніжності. 

Ліниві помахи

Повільніші рухи хвостом, іноді просто його кінчиком - можуть означати підвищену увагу, не обов'язково агресію. Наприклад, часто кіт так робить перед тим, як "напасти" на свою ціль під час гри з вами. Ваш кіт також може показувати такі рухи, коли бачить улюблену іграшку. Це значить, що він хоче погратися з вами. 

Раптові посмикування

Якщо ваш кіт починає різко смикати хвостом, це ознака роздратованості. Іноді він таким чином каже, що ви не правильно його гладите тощо. Кожна кішка індивідуальна, деякі можуть давати людини нагладжувати себе у всіх місцях, навіть по "найніжнішій" зоні - животику, а для деяких - це не припустимо.  

Також іноді кіт показує таким чином, що втомився від вашої уваги. Тоді просто слід залишити вашого улюбленця на певний час в спокої. 

"Мова котячого тіла, в тому числі мова хвоста, досить універсальна. Однак завжди потрібно враховувати індивідуальні особливості саме вашого кота", - каже професор. 

Хто, як не хазяїн знатиме, що любить чи не любить ваш кіт, чого може боятися, і як проявляє до вас любов. Якщо бути уважнішим та не ігнорувати мову жестів кота, все стане ясно. Тим більше, що кіт сам вам у цьому допомагає своїм невгамовним хвостом. 

Нове дослідження про муркотіння котів

Раніше вчені опублікували нове дослідження про котів: на цей раз до уваги взяли ще одну їхню унікальну ознаку - те саме відоме "муркотіння". Утробний звук, який створює кіт, коли задоволений. Вчені роками билися у здогадках, як саме він виникає. З'ясувалося, що коти мають у своїх голосових складках "муркотливі подушечки". Читай докладніше, звідки береться фірмовий звук.

Вас також можуть зацікавити новини: