Дієтологиня розповіла про користь від вершкового масла та маргарину / фото ua.depositphotos.com

Більшість людей вважають, що маргарин як замінник вершкового масла є кращим вибором для здоров'я, бо в ньому менше насичених жирів, проте це не обов'язково вірно. Про це розповіла Fox News Digital сертифікований дієтолог Джилліан Кубала,

Вона зазначає, що всі жири дуже складні, і їхній фізіологічний вплив залежить від їхнього складу, джерела та багато чого іншого.

Вершкове масло - це молочний продукт, а маргарин зазвичай виготовляють із рослинних олій і води, часто з додаванням емульгаторів та ароматизаторів.

Відео дня

Маргарин, як правило, менш калорійний, ніж вершкове масло. Однак, хоча в маргарині менше загального жиру і насичених жирів, ніж у вершковому маслі, не всі продукти з меншим вмістом жиру обов'язково "корисніші", каже Кубала.

За її словами, маргарин, наприклад, можуть виробляти з олій з високим вмістом жирів омега-6.

"Це призводить до дисбалансу на користь омега-6, які мають більш запальну природу, порівняно з омега-3, які мають протизапальну дію", - зазначила дієтолог.

За її словами, багато експертів у галузі охорони здоров'я припускають, що цей дієтичний дисбаланс є основною причиною багатьох хронічних запальних захворювань, включно з метаболічним синдромом, ожирінням, підвищеними факторами ризику серцевих захворювань, деякими видами раку і зниженням когнітивних функцій.

"Хоча вживання невеликої кількості замінників вершкового масла не матиме істотного впливу на здоров'я, я завжди рекомендую, коли це можливо, вибирати продукти з мінімальною обробкою", - сказала вона.

Так, вчені виявили, що люди живуть довше, якщо замінюють 10 грамів на день маргарину, вершкового масла, майонезу та молочного жиру оливковою олією.

Загалом, дієтолог зазначає, що загальна рекомендація скоротити споживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як вершкове масло, та замінити їх альтернативами з низьким вмістом жиру, такими як маргарин, не показала великого результату. Скоріше навпаки, рівні хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та ожиріння, стали неухильно зростати, оскільки люди стали більш залежними від продуктів з низьким вмістом жирів, таких як солодкі вуглеводи, нежирні заправки для салатів і замінники вершкового масла.

Маргарин і вершкове масло можна замінити оливковою олією, навіть як легку намазку на тост. Тим більше, недавнє дослідження показало, що вживання оливкової олії пов'язане з меншим ризиком смерті від деменції.

Вас також можуть зацікавити новини: