Оливкова олія позитивно впливає на когнітивні здібності / фото ua.depositphotos.com

Нове дослідження показало, що регулярне вживання оливкової олії може принести користь здоров'ю, зокрема, поліпшити когнітивні здібності.

Як пише The Wall Street Journal, нове дослідження, опубліковане в журналі JAMA Network Open, показало, що щоденне вживання оливкової олії пов'язане з нижчим ризиком смерті від деменції.

У дослідженні взяли участь дві групи з більш ніж 92 000 учасників. Приблизно 65 відсотків учасників становили жінки. Кожні чотири роки, протягом 28 років, їх опитували, як часто вони споживали різні продукти. Також лікар вивчив свідоцтва про смерть учасників, які померли в період дослідження, щоб визначити, чи була деменція причиною смерті. Було встановлено, що 4751 учасник помер від деменції.

Відео дня

Дослідження показало, що вживання принаймні половини столової ложки оливкової олії щодня було пов'язане з 28-відсотковим зниженням ризику смерті від деменції порівняно з тими, хто ніколи або рідко вживав оливкову олію. При цьому учасники, які повідомили про більше споживання оливкової олії, мали менший ризик смерті від деменції, незалежно від якості їхньої дієти або їхньої прихильності середземноморській дієті.

Дослідники також виявили, що заміна приблизно однієї чайної ложки маргарину і майонезу еквівалентною кількістю оливкової олії знижує ризик смерті від деменції на 8-14 відсотків.

Крім того, дослідження тих самих двох груп, проведене 2022 року, показало, що більш високе споживання оливкової олії пов'язане приблизно з 19-відсотковим зниженням ризику смерті від серцево-судинних захворювань, порівнюючи з тими, хто ніколи або рідко вживав оливкову олію.

Як зазначають автори досліджень, оливкова олія багата на мононенасичені жири і містить сполуки з антиоксидантною активністю, які можуть відігравати захисну роль для мозку.

Водночас дослідники кажуть, що не змогли встановити відмінності під час використання різних сортів оливкової олії, а також обчислити оптимальну кількість споживання оливкової олії.

Раніше дієтологи розповіли, що хоча оливкова олія має безсумнівну користь для організму, це не означає, що потрібно спеціально пити її ложками. У всьому потрібна поміркованість, тому достатньо просто додавати оливкову олію до салату чи іншої їжі.

Вас також можуть зацікавити новини: