Це маленький, але неймовірно корисний продукт, а також справжнє джерело поживних речовин.
Знайти більш універсальний горіх, ніж мигдаль, було б непросто. Ним можна перекусити, з нього роблять мигдалеву олію, борошно, молоко і багато іншого. Але мигдаль гарний не тільки цим - у нього безліч корисних властивостей.
Це справжній поживний суперпродукт, який цілком заслуговує на місце в щоденному раціоні. За вмістом жирів він схожий на такі горіхи, як макадамія, але при цьому містить трохи менше вуглеводів. Мигдаль - чудове джерело рослинного білка, він, природно, не містить холестерин і глютен, тому підходить практично для будь-яких дієт і планів харчування, пише Martha Stewart.
Два нутриціологи розповіли виданню, які корисні ефекти можна отримати від вживання мигдалю.
Від підтримки здоров'я серця до поліпшення стану шкіри - ось головні переваги, які дає мигдаль:
Мигдаль багатий на жири - і це одна з його головних переваг. У ньому багато мононенасичених жирів, які допомагають підтримувати нормальний рівень холестерину і здоров'я серця, заявляє дієтолог Лорен Манакер. Мононенасичені жири допомагають знижувати рівень ЛПНЩ - "поганого" холестерину - і підвищувати рівень ЛПВЩ - "хорошого" холестерину, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Крім того, мигдаль багатий антиоксидантами, такими як вітамін Е і флавоноїди, які підтримують оновлення клітин і благотворно впливають на серце.
Білки, клітковина і жири в цих поживних горіхах допомагають довше почуватися ситими, зменшують тягу до перекусів і можуть сприяти контролю ваги, зазначає дієтологиня Тобі Амідор, експертка з харчування та авторка бестселерів.
Вона вказує на науковий огляд 2025 року, в якому провідні фахівці дійшли висновку: регулярне вживання мигдалю може допомагати зниженню ваги. Зокрема, дослідження показують, що вживання щонайменше 50 грамів мигдалю на день (приблизно дві невеликі жмені) сприяє схудненню в деяких людей.
Мигдаль багатий на рибофлавін і L-карнітин - речовини, які, за словами Манакер, можуть підтримувати здоров'я мозку і знижувати ризик когнітивного зниження. Дослідження 2024 року показало, що літні люди, які їли більше горіхів (понад 11 г на день), значно рідше стикалися з когнітивними порушеннями.
Перекус мигдалем може позитивно впливати на мікробіом і тим самим підтримувати здоров'я кишківника, знижуючи ризик захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з СПК. Науковий огляд 2025 року показав: мигдаль сприяє росту корисних бактерій, таких як Roseburia, Ruminococcus, Eubacterium, Lachnospira та інших.
Мигдаль багатий на вітамін Е - потужний антиоксидант, який допомагає захищати шкіру від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, зазначає Манакер. До того ж корисні жири в мигдалі живлять шкіру, зберігаючи зволоженість і пружність.
Дослідження показують, що вживання мигдалю може покращувати стан шкіри: зменшувати зморшки та вирівнювати тон. Дослідження Каліфорнійського університету в Девісі показало, що у жінок у постменопаузі, які їли по дві порції мигдалю на день, через 24 тижні спостерігали помітні поліпшення.
При цьому Манакер підкреслює: потрібні додаткові дослідження, щоб оцінити довгостроковий ефект і його застосовність до інших груп.
Манакер також зазначає: мигдаль допомагає швидше відновлюватися після навантажень. Вона посилається на нещодавнє дослідження Сан-Дієгського державного університету та Королівського коледжу Лондона: 26 здорових дорослих бігли похилою поверхнею вниз 30 хвилин - це навантаження, яке викликає мікропошкодження м'язів.
Протягом 8 тижнів до тесту половина учасників щодня їла по 2 унції мигдалю, друга половина - аналогічну за калорійністю порцію кренделів.
Після забігу у групи, яка їла мигдаль, було відзначено менше пошкодження м'язів, менше больових відчуттів і краще збереження сили порівняно з "крендельною" групою.
Раніше УНІАН повідомляв, як апельсиновий сік впливає на рівень цукру в крові. Це один із найулюбленіших напоїв у світі. Його п'ють здебільшого через смак, але деякі люди все ж звертають увагу на його корисні властивості - адже сік не містить жодних добавок.
Крім того, ми також розповідали, що не варто вживати разом із кавою. Вживання поживного сніданку з ранковою чашкою кави є важливим ритуалом для багатьох із нас. Але деякі продукти просто не створені для взаємодії з кавою.