Існують кілька способів захисту котів і собак від дрібних кровопивць / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com

У розпал весни любителі тварин стикаються з новою проблемою - на псів і котів починають активно полювати кліщі. Цих дрібних паразитів дуже легко підчепити - вони, наприклад, можуть перебувати на траві, а потім переповзти на шерсть тварини. Паразити здатні досить довго "мандрувати" по тулубу тварин у пошуках кровоносних судин, до яких вони чіпляються і потім висмоктують кров.

Спочатку кліща досить складно виявити, оскільки він дуже малий, але через деякий час попка паразита набирається кров'ю і стає схожою на папілому. Ключове - вчасно помітити паразита і дістати, щоб запобігти загрозі зараження, зокрема, хворобою Лайма. Звісно, найкраще не допустити паразита до тіла тварини, для цього використовують різні засоби - краплі, таблетки, спреї, а також нашийники.

Які є краплі від кліщів для котів і собак

Такий засіб потрібно наносити на холку тварини точково дозатором або ж просто використовувати піпетку. Плюс крапель - вони не впливають на роботу внутрішніх органів тварини, оскільки мають тільки поверхневу дію. Головне - простежити, щоб тварина не злизала рідину до того, як вона вбереться в шкіру. І ще - протягом двох діб вихованця не можна мити. Цей засіб від кліщів для собак і котів має проникнути в шкіру, сконцентруватися в сальних залозах, а потім виділятися на поверхню разом із жировим секретом.

Є великий мінус крапель - їхній термін дії досить обмежений. Після того, як обробите ними тварину, потрібно засікти місяць. Коли цей термін сплине, процедуру потрібно буде повторити.

Ось який засіб від кліщів для котів і собак у вигляді крапель популярний в Україні:

  • Superium Nevertix (для собак);
  • Elanco (Bayer) Advantix (для псів);
  • KRKA "Селафорт" (для котів).

Потрібно не забувати регулярно обробляти тварину краплями.

Які є таблетки від кліщів для собак і котів

Такий засіб захисту від паразитів вважається дуже ефективним - після потрапляння в кров дієва речовина може почати працювати через лічені години. Більшість виробників роблять такі таблетки жувальними, тому немає проблем з тим, щоб згодувати їх тваринам.

Позитивні сторони таблеток:

  • тварину можна купати;
  • діють від 4 тижнів до 12;
  • захищають все тіло вихованця.

Головні мінуси такого засобу захисту такі - вони можуть спровокувати побічні ефекти, наприклад, свербіж, пронос чи блювоту, і таблетки недешеві.

Ось які препарати в такій формі популярні в Україні:

  • Boehringer Ingelheim NexGard (для собак);
  • Zoetis "Сімпаріка" (для псів);
  • Superium "Панацея" (для котів).

Варто зазначити, що в деяких випадках перед початком приймання таблеток треба порадитися з ветеринаром.

Як працює спрей від кліщів для котів і собак

Такий засіб має починати діяти миттєво. Деякі спреї здатні захищати вихованця протягом місяця, а є такі, що працюють до тижня. Ось кілька серйозних мінусів спреїв - якщо їх неправильно розпорошувати, можуть отруїтися і тварина, і господар.

Які в Україні популярні спреї від кліщів:

  • Superium "Спрей" (для котів і собак);
  • Palladium Extra Safe (для псів і котів);
  • Beaphar Spot (для собак).

Потрібно бути готовими до того, що балончик зі спреєм може досить швидко закінчитися і доведеться витратитися на новий.

Як доповнення до досить ефективних засобів захисту можна використовувати нашийник від кліщів. Він починає діяти через кілька днів після того, як його одягли на тварину, і здатний захистити від паразитів тільки невелику зону тулуба - голову і шию. Крім того, нашийники не можна носити маленьким тваринам, вагітним чи тим, які годують.

Якщо все ж засоби захисту не спрацювали на 100%, і паразит таки причепився до вихованця, потрібно знати, як витягнути кліща з тулуба правильно.

Впоратися з цим завданням можна кількома способами:

  • за допомогою пінцета;
  • за допомогою нитки;
  • за допомогою спеціального інструменту.

Перед операцією необхідно надіти рукавички і все продезінфікувати спиртом чи антисептиком.

Як витягнути кліща у собаки або кота пінцетом

Зверніть увагу, що кінчики пінцета мають бути тонкими - у такому разі паразит не буде розчавлений.

Ось яка послідовність дій:

  • кліща потрібно акуратно затиснути пінцетом біля основи шкірного покриву;
  • потягніть інструмент вгору - рух має бути плавним і повільним.

Не можна силою виривати кровопивцю чи крутити його - так у тілі може залишитися його частина.

Як дістати кліща у собаки або кота ниткою

Обробіть нитку, потім зробіть із неї вузол і затягніть біля основи шкірного покриву так, щоб у вас залишалися два її кінці, які досить зручно тримати. Скрутіть кінці нитки і після цього тягніть паразита вгору і при цьому качайте в різні боки, але не скручуйте. Потрібно робити легкі рухи.

Як витягнути кліща у собаки в домашніх умовах спеціальним інструментом

Є інструмент, яким можна викрутити паразита, його називають тік-твістер - він схожий на вилку з двома зубами, яку зігнули.

Ось як користуватися тік-твістером:

  • підчепіть кліща;
  • викручуйте його;
  • витягніть паразита.

Є різні тік-твістери - їхній розмір потрібно підбирати залежно від величини кліща.

Як витягнути кліща у собаки олією ми описувати не будемо, оскільки, за відомостями медиків, цей спосіб небезпечний. Експерти стверджують, що олія може вбити паразита, а він перед знищенням здатен випустити отруту і заразити тварину якоюсь інфекцією.

Досить часто люди стикаються з такою проблемою під час витягання кліща - у тілі залишається його частина. У такому разі потрібно діяти досить швидко й обережно. Звісно ж, найкращий варіант - звернутися до ветеринара. Але, якщо зробити це найближчим часом можливості немає, то можна використати кілька лайфхаків.

Ось як дістати голову кліща з тіла собаки чи кота

Для такої процедури можна використовувати як пінцет з тонкими кінчиками, так і звичайну голку. Підручні засоби перед використанням обов'язково потрібно обробити антисептиком чи спиртом і надіти рукавички. Крім того, можете продезінфікувати і місце, в якому залишилася частина паразита.

Витягання голови паразита - як дістати кліща в домашніх умовах:

  • після того, як знезаразите інструменти, працювати ними потрібно різними способами. Пінцетом необхідно захопити частину паразита, що залишилася, і буквально викручувати її з тіла. Тільки не змінюйте напрямок рухів;
  • голкою потрібно працювати трохи інакше - уявіть, що видаляєте з тіла звичайну скалку. Важливо витягти всі частини, які залишилися в тулубі тварини.

Ми розібралися, як витягнути кліща у кота чи собаки вдома, а тепер варто з'ясувати, що ж буде, якщо кровопивця залишиться в тулубі на тривалий час. Як виявляється, це загрожує серйозними проблемами. Нумо розбиратися в темі докладніше.

Що буде, якщо не витягнути кліща в кішки або собаки

Якщо ви не дістанете паразита, він відпаде сам тоді, коли нап'ється крові. Але в такому разі загрожує інша проблема - якщо кліщ був чимось інфікований, він зможе заразити вихованця. Тому паразитів необхідно якомога швидше діставати з тулуба тварин.

Витягнутого паразита радять не утилізувати, а відвезти в клініку, щоб його перевірили і призначили лікування, якщо він був переносником якоїсь хвороби.

Тепер зрозуміло, як витягнути кліща у кішки або собаки, і що робити з паразитом після вилучення. Окремо варто звернути увагу на симптоми, за яких тварину після укусу кліща необхідно відправити до ветеринара.

Що має насторожити після того, як вихованця вкусить кліщ:

  • біля місця укусу утворився набряк;
  • на тулубі з'явилися розчесані до крові місця;
  • тварина почала часто дихати чи кашляти;
  • стала випадати шерсть;
  • тварина почала багато пити.

Ще варто насторожитися, якщо вихованець почав відмовлятися від води чи їжі.

Раніше УНІАН писав, як зрозуміти, чи є глисти у кота, і як боротися з паразитами.

Вас також можуть зацікавити новини: