Авраменко пояснив, чому українці не мають "поступати" до вузу на прикладі помилки Тимошенко / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Найвідоміший мовознавець України Олександр Авраменко пояснив на прикладі помилки одного з українських політиків Юлії Тимошенко, чому українці не мають "поступати" до вузу.

Він розповів детальніше про цю популярну лінгвістичну "пастку", до якої втрапляють чимало українців в рамках одного зі своїх експрес-уроків на YouTube.

"Ми кажемо "поступ" до університету чи "вступ"? Звичайно, "вступ". Тому правильно сказати не "поступити", а "вступити"", - пояснив мовознавець.

Також він акцентував, не варто вживати щодо освітніх закладів "учбовий заклад". "В українській мові слова "учоба" немає. Мовознавці взагалі не радять вживати відповідний прикметник "учбовий". Він навіть є не у всіх словниках. Тому правильно сказати "вищий навчальний заклад", - акцентував він.

Авраменко заявив про оказію із трьома словами

Нещодавно топ-мовознавець Авраменко також пояснив, в чому полягає "оказія" зі словами "вірогідний", "імовірний", "достовірний".

Деяким може здатися, що вони мають однакове значення. Але це не так, слід вирізняти, де яке слово правильно застосувати в українській мові. 

Вас також можуть зацікавити новини: