Дієтологиня зазначила, що навіть майонез може бути здоровим / фото ua.depositphotos.com

Багато хто з нас любить різні соуси, але майже ніхто не замислюється, чи корисні вони. Адже соуси можуть приховувати зайві вуглеводи та калорії, роблячи навіть здорові страви шкідливими.

Видання USA Today з 'ясувало в дієтологині Еббі Шарп, чи може соус вплинути на наше здоров'я.

Приправа - це все, що підсилює смак їжі, зокрема соуси. Серед улюблених - кетчуп, майонез, гірчиця, соєвий соус, васабі та гострий соус.

Відео дня

Чи корисні приправи для здоров'я

Хоча багато хто вважає, що приправи зводять нанівець усі корисні властивості продуктів, з якими вони поєднуються, Шарп стверджує, що вони можуть допомогти нам харчуватися повноцінніше й різноманітніше.

"Я б вважала за краще, щоб люди додавали приправу, яка справді скрасить їхній день і зробить їхню їжу приємною, а не повністю відмовлялися від неї", - каже вона.

Яка приправа найкорисніша

Найнизькокалорійніша приправа не завжди є найздоровішим вибором. Дієтологиня рекомендує шукати можливість додати до страви додаткові поживні речовини. Її улюблена приправа - гуакамоле, бо авокадо містить корисні жири, калій і клітковину.

"Коли приправа може додати корисні жири, клітковину або білок, вона фактично додає поживні речовини в загальний раціон... а також покращує профіль ситості страви", - каже Шарп.

Найкорисніші соуси:

  • гуакамоле;
  • гірчиця;
  • бальзамічний оцет;
  • сальса;
  • гострий соус;
  • цацики;
  • хумус;
  • песто.

Суміші спецій, як-от таджин, - ще один цікавий і низькокалорійний спосіб надати стравам смаку.

Як купувати корисні приправи

По-перше, не піддавайтеся на маркетингову рекламу "без жиру". У знежирені та низькокалорійні приправи часто додають додатковий цукор або сіль, щоб компенсувати смак.

"Я б вважала за краще, щоб люди брали повножирну версію, в якій більше ситості, а не знежирений варіант, в якому насправді більше цукру", - каже Шарп.

За її словами, додатковий цукор і сіль можна виявити в списку інгредієнтів, зокрема сиропи. Як правило, найздоровіші продукти мають прості списки інгредієнтів.

"Гострий соус (здебільшого) складається зі спецій та оцту, можливо, трохи томатної пасти", - каже Шарп. "Саме на них ми і хочемо звернути увагу - коли ми отримуємо більше смакову віддачу за наші калорії".

Чи шкідливий майонез

Майонез містить більше калорій і насичених жирів, ніж деякі інші приправи, але це не означає, що треба повністю відмовитися від його вживання. На відміну від менш калорійних або більш поживних варіантів, з цією приправою потрібно стежити за розміром порції.

Шарп радить "розтягувати" порції - змішувати майонез з іншою приправою, що має високу поживну цінність, замість того щоб їсти його самостійно. Для солоних страв спробуйте змішати столову ложку майонезу зі столовою ложкою нежирного грецького йогурту. При приготуванні салату з яєць, тунця або курки Шарп любить змішувати майонез із пюре з авокадо.

"Це чудовий спосіб додати корисні жири, але водночас отримати кремоподібну консистенцію і набагато більше смаку", - каже вона.

За словами Шарп, цей прийом можна використовувати практично з будь-якими приправами або соусами: додавши трохи курячого або кісткового бульйону, ви зробите ваш магазинний соус більш насиченим і менш калорійним.

Раніше УНІАН писав, яка спеція найкраща для здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: