Їжа для мозку: лікарі розповіли, скільки омега-з потрібно щодня та з чого її отримати

Харчування відіграє велику роль, адже це як паливо для мозку людини.

Коли мова заходить про те, як зберегти здоров’я мозку, часто можна почути про важливість розв’язування різних головоломок, постійної розумової активності тощо. Однак, неврологи наголошують, що варто враховувати й правильне харчування, пише Parade

"Харчування — це як паливо для вашого мозку. Продукти, які ви їсте, забезпечують будівельний матеріал для клітин мозку, енергію для мислення та захист від пошкоджень. Недостатнє харчування може призвести до голодування мозку, посилення запальних процесів та підвищення ризику проблем з пам'яттю або деменції", - заявив директор Єльського центру здоров'я мозку та розуму Кевін Шет. 

Вказується, що можна часто прочути пораду уникати жирів. Проте Шет зазначає, що дуже важливо не відносити омега-3 жирні кислоти до цієї категорії. 

За його словами, продукти, багаті на омега-3, допомагають підтримувати мозок у відмінному стані та роблять його стійким до пошкоджень. 

Консультант з питань фітнесу та харчування доктор Кріс Мор пояснив, що омега-3 жирні кислоти є поліненасиченими жирами. Він радить забезпечувати достатнє споживання докозагексаєнової кислоти (DHA) та ейкозапентаєнової кислоти (EPA), адже ці два типи омега-3 жирних кислот є ключовими факторами здоров'я мозку. 

Зазначається, що особливо DHA є життєво важливою для розвитку мозку під час вагітності та в дитинстві. Також у більш зрілому віці ця кислота не менш важлива для когнітивних функцій. 

В публікації йдеться, що неврологи та кілька організацій охорони здоров'я радять щодня споживати від 250 до 500 мг омега-3 жирних кислот, зокрема DHA та EPA. 

"Харчування вказує мозку, як будувати та відновлювати себе", — зазначає невролог Кімберлі Ідоко. 

Так як організм людини не виробляє достатньої кількості цих омега-3 жирних кислот для забезпечення роботи мозку,  їх треба отримувати з їжею. 

Невролог з Медичного центру університету ім. Джона Ф. Кеннеді. Адель Азіз рекомендує вживати багато вітамінів групи В (листова зелень і цільнозернові продукти) та антиоксидантів (ягоди) на додаток до омега-3. 

"Жирна риба — це, безперечно, найкращий спосіб отримати EPA та DHA. Хоча рослинні продукти, такі як лляне насіння та волоські горіхи, містять інший вид омега-3, який називається альфа-ліполієва кислота (АЛК), організм не перетворює його дуже ефективно на EPA та DHA. Хоча ці речовини мають інші корисні властивості, для здоров'я мозку розумніше вибирати їх прямі джерела", - каже Мор. 

Корисні поради для гострого розуму

Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологиня Лорен Манакер пояснила, що після ночі голодування,  мозок потребує палива та поживних речовин, щоб залишатися гострим. Тому, вона дала поради, що краще вживати на сніданок, щоб мозок гарно працював. Варто поєднувати білок з вуглеводами, їсти ягоди, пити достатню кількість води та обмежити доданий цукор.

Також ми писали, що вчені вперше склали карту процесу прийняття рішень з роздільною здатністю на рівні однієї клітини по всьому мозку ссавця. Вчені спостерігали, як миші рухали крихітні керма, аби керувати фігурами на екрані. Вказується, що це дало науковцям уявлення про те, як рішення формуються в мозку.

Вас також можуть зацікавити новини: