Дыэтологи розповіли, з чого краще починати ранок / Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com, УНІАН

Зранку ви як правило тягнетеся до чашки гарячої кави, щоб прокинутися. Однак деякі дієтологи рекламують яблуко як більш енергійний продукт. Tom’s Guide з’ясував, з якого ж продукту краще починати свій ранок.

Так, дієтолог Роб Хобсон вважає що лише чашка кави допоможе вам прокинутися, адже саме кава стимулює центральну нервову систему, а це саме те, що потрібно для боротьби з втомою та підвищення рівня енергії. Водночас інший дієтолог, Карін Патель, каже: це не означає, що яблуко не має енергетичних властивостей - просто по-іншому.

"Хоча яблуко не містить кофеїну, його вміст цукру та клітковини може забезпечити повільне вивільнення енергії без цукрового краху", - пояснює Патель.

Відео дня

Яблуко чи кава - що дозволить вам прокинутися швидше?

Яблука є чудовим джерелом енергії, що повільно вивільняється, завдяки вмісту клітковини, фруктози та вуглеводів. Однак чашка кави більш ефективна, ніж яблуко, для забезпечення негайного розумового підйому.

"Ми знаємо, що кава впливає на зменшення втоми і стимулює нервову систему", - каже Хобсон, який пояснює, що це відбувається тому, що кофеїн блокує нейромедіатор в організмі під назвою аденозин, який є хімічною речовиною, що допомагає нам відчувати себе сонливими.

Всупереч поширеній думці, кава насправді не забезпечує вас енергією, оскільки не містить жодних калорій. Однак вона підвищує вашу розумову активність. При цьому яблуко є джерелом енергії, оскільки воно дає вам певну кількість калорій у вигляді цукру, фруктового цукру та вуглеводів. 

Як кава впливає на сон

Водночас кава та якісний сон не часто йдуть пліч-о-пліч. Кава містить кофеїн - стимулятор, який допомагає зменшити втому. Період напіввиведення кофеїну становить від п'яти до 9,5 годин, а це означає, що - залежно від вашої чутливості до нього - половина спожитого кофеїну все ще циркулюватиме в крові після закінчення цього часу, що може ускладнити ваше засинання.

Однак, якщо вживати каву хорошої якості в помірних кількостях, вона має певні переваги для здоров'я. Дослідження 2023 року показало, що вживання кави може допомогти знизити ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера, а окреме дослідження, проведене минулого року, показало, що вживання кави допомагає знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Як пити каву без шкоди для здоров'я

1. Встановіть чіткий час припинення вживання кави

Не пийте каву (або будь-який інший кофеїновмісний напій) протягом щонайменше восьми годин перед тим, як лягаєте спати.

2. Не додавайте цукор

3. Споживайте каву в помірних кількостях

На відміну від яблука, надмірне вживання кави може викликати неприємні побічні ефекти, такі як відчуття нервозності та тривоги. У вас також може боліти голова, і ви відчуєте, що рівень енергії раптово впав.

4. Не пийте каву одразу після пробудження

Оскільки кава може впливати на рівень кортизолу та аденозину вранці, настійно рекомендується зачекати 90 хвилин після пробудження, щоб випити першу чашку кави, - пояснює Патель. 

5. Поєднуйте каву з яблуком для максимальної енергії

Те, що кава допомагає прокинутися швидше, ніж з'їдене яблуко, не означає, що у вашому ранковому раціоні не повинно бути місця для обох напоїв. Патель рекомендує починати свій день з яблука (окремо або у складі смузі на сніданок), перш ніж переходити до чашки кави.

Раніше УНІАН розповідав, що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте яблука щодня. Так, за словами фахівців, користь від вживання яблук включає у себе стабілізацію цукру в крові; зниження рівня холестерину; знижений кров'яний тиск; можливість залишатися ситим довше.

Вас також можуть зацікавити новини: