Вальтер Лонго роками досліджує в Італії систему здорового харчування / Колаж УНІАН, фото facebook.com/profvalterlongo, фото ua.depositphotos.com

Вальтер Лонго - відомий італо-американський біолог, засновник однієї з систем здорового харчування, що майже 20 років вивчає питання довголіття в Італії. Розбираючись у можливих чинниках довгого життя жителів різних регіонів "країни сонця", Лонго дійшов кількох висновків, пов'язаних з улюбленої темою італійців - гастрономією.

Італійська кухня - одна з найпопулярніших у світ, проте там панують самі вуглеводи: піца, паста, лазанья, тортелліні тощо. Це лише низка назв страв, відомих завдяки Італії. Тож як в італійців виходить не переїдати, та ще й жити в деяких випадках сто років і більше? Думки вченого Лонго розглянув CNBC Make it

Вперше темою довголіття Лонго почав серйозно цікавитися ще у 1983 році. Тоді він розпочав досліджувати, що потрібно для того, щоб дожити до поважного віку. Зараз він очолює лабораторію, що вивчає довголіття та рак при Інституті молекулярної онкології IFOM в Мілані. Також він є директором Інституту довголіття Школи геронтології Леонарда Девіса при Університеті Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі.

Відео дня

Можливо, Італію як свій осередок професійної кар'єри біолог обрав невипадково, оскільки там розташовано кілька регіонів, де люди живуть довше у порівнянні з іншими місцинами. Зокрема, Сардинія, акцентує видання. 

CNBC пише, що один з найфундаментальніших висновків Лонго, за підсумком років досліджень, полягає в тому, що дієта є важливою для кожного з нас. 

"Я рекомендую те, що я називаю дієтою довголіття, яка складається з багатьох різних продуктів", - розповів Лонго в інтерв'ю виданню.

В ідеалі, харчування людини на дієті Лонго має бути таким: 

  • у раціоні мають переважити "веганські" продукти";
  • людина має надавати перевагу саме овочам перед фруктами. Хоча останні Лонго теж радить їсти;
  • слід також їсти бобові, горіхи, цільнозернові каші;
  • Лонго радить вживати рибу три-чотири рази на тиждень.

Людям віком від 20 до 70 років він рекомендує взагалі уникати м'яса. "Можна два-три яйця на тиждень, це щонайбільше. Дуже мало сиру, дуже мало продуктів тваринного походження", - наголошує вчений. 

Водночас забороненими продуктами Лонго вважає: картоплю, макарони, піцу, хліб. 

"Я думаю, що це дуже хороші продукти. Просто з ними виникають проблеми, тому що люди їдять їх тоннами, і вони дуже швидко перетворюються на цукор, майже так само швидко, як і столовий цукор", - дійшов висновку Лонго за роки роботи в Італії. 

Водночас він каже, що людям слід влаштовувати собі безпечне голодування. Тобто робити інтервали між останнім та першим вживанням їжі у 12 годин. "Скажімо, ви їсте між 8 ранку і 8 вечора або ж від 7 ранку до 7 вечора", - каже він.

Зазначимо, що свіже дослідження Лонго на тему голодування було опубліковано в лютому 2024 року в журналі Nature Communications. Там вчені на мишах перевіряли, чи корисно робити довготривалі перерви у харчуванні, як це впливає на біологічний вік, і чи можна таким чином зменшити ризики появи таких захворювань, як рак, діабет чи серцеві недуги.

Поради довголіття від найстаршої черниці у світі

Нещодавно ми також навели кілька порад у питанні довголіття. Думки на цю тему озвучила ЗМІ 115-річна монахиня Інах Канабарро Лукас, що живе у Бразилії при католицькій спільноті сестер-терез.

Вона пережила немало пригод та важких часів: пройшла дві світові війни та отримала лист від Папи Римського, який вітав Інах з днем народження. Жінка розповіла, що в неї є ритуал, від якого вона ніколи не відмовлялася. Можливо, саме в ньому причина її 115-річчя.

Вас також можуть зацікавити новини: