
Вживання кави може викликати як підвищення, так і падіння рівня цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом. Ефект залежить від вашого метаболізму, від того, чи п'єте ви її з їжею, і від кількості споживаного кофеїну, пише verywellhealth.com.
У статті наголошується, що вживання кави може призвести до короткочасних стрибків рівня цукру в крові та зміни реакції на інсулін, особливо у людей з інсулінорезистентністю, переддіабетом або діабетом 2 типу.
Ймовірно, причиною цього ефекту є кофеїн. Він стимулює вироблення гормонів стресу, таких як адреналін, що може перешкоджати виробленню інсуліну. Він також дає сигнал печінці вивільняти накопичену глюкозу, що ускладнює засвоєння клітинами її надлишку з кровотоку.
Крім того, важливо, чи п'єте ви каву зазвичай натщесерце або на ситий шлунок.
"Кофеїн засвоюється швидше натщесерце", - каже дієтологиня Кендіс Пампер.
Вона додає, що швидке засвоєння може призвести до більш виражених стрибків рівня цукру в крові, особливо якщо до кави додано цукор або солодкі вершки. Однак ці ефекти зазвичай короткочасні.
Водночас вживання більшої кількості кави, як правило, корелює з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу.
"Довгострокові когортні дослідження, засновані на спостереженнях, як правило, демонструють сильний зворотний зв'язок між підвищеним споживанням кави та ризиком розвитку діабету 2 типу", - заявив магістр громадської охорони здоров'я Ендрю Одегаард.
Це може бути пов'язано з тим, що кава містить інші сполуки з антиоксидантними та протизапальними властивостями, які з часом можуть компенсувати недоліки кофеїну.
Як уникнути стрибків цукру в крові від кави
Пийте каву під час або після їжі: поєднуйте каву з їжею або перекусом, щоб сповільнити всмоктування кофеїну і пом'якшити стрибки цукру в крові.
Вибирайте несолодкі або з натуральними підсолоджувачами: використовуйте натуральні цукрозамінники, як-от стевія, архат або алюлоза, замість цукру або ароматизованих сиропів.
Переходьте на напівкофеїн або без кофеїну: скоротіть вміст кофеїну, якщо у вас підвищена чутливість до нього або вже є інсулінорезистентність.
Спробуйте альтернативи кави: чорний або зелений чай, кава з кореня кульбаби або навіть кава з низькою кислотністю можуть чинити більш м'який вплив на рівень цукру в крові.
Відстежуйте свою реакцію: звертайте увагу на свої відчуття під час вживання кави. Якщо ви використовуєте глюкометр, ви також можете відстежувати, як на вас впливають різні види кави та час її вживання. Дотримуйтеся того часу, коли ви почуваєтеся найкраще.
Якщо ви шукаєте альтернативи каві, то зверніть увагу на 7 закусок, які заряджають енергією краще, ніж чашка цього напою.