Зараз грамотно українською писати ось так - "пів яблука" / колаж УНІАН з фото Mircea Ploscar/Pixabay та ua.depositphotos.com

Згідно з новою редакцією українського правопису, частка "пів" з іменниками у родовому відмінку ("кого? чого?") пишеться окремо, а з тими, що стоять у називному ("хто? що?"), - разом.

Тепер чітко розуміло, як пишеться "пів" у поєднанні зі словом "яблука" - звичайно ж окремо - "пів яблука". Разом писатимуться такі слова як, наприклад, "півострів, півколо".

Є такий лайфхак - якщо можете замінити частку словом "половина", тоді пишіть її окремо від наступного слова, а в іншому разі - вживайте разом.

Відео дня

Правопис "пів яблука" за новим правописом ми з вами розібрали. Варто зазначити, що люди часто неправильно пишуть це слово, оскільки за старим правописом його писати правильно було ось так - "пів'яблука".

Цікаві новини - сьогодні це варто знати про українську мову

Раніше Олександр Авраменко - найвідоміший вчитель нашої країни, мовознавець і автор підручників, поділився, що українською неправильно писати й говорити дитячий одяг, квиток чи абонемент.

Експерт підкреслив, що і абонемент, і квиток, і одяг не можуть бути дорослими, оскільки подорослішати - це значить змужніти, перестати бути дитиною, а поняття не можуть вирости.

Вас також можуть зацікавити новини: