Чай має протизапальну та антиоксидантну дію / фото ua.depositphotos.com

У той час як чашка кави може здаватися бажаною, інший напій може запропонувати кілька важливих переваг для здоров'я. Мова про чай та його здатність знижувати рівень холестерину.

"Чай має більше переваг, ніж енергетичний ефект кофеїну. Він також може допомогти запобігти інфаркту та інсульту", - каже доктор Маджид Басіт, лікар-кардіолог із клініки Memorial Hermann у Х'юстоні.

Видання Parade назвало чаї, які можуть допомогти знизити рівень холестерину.

Відео дня

Чому чай може знизити рівень холестерину і поліпшити здоров'я серця

"Вживання чаю допомагає стимулювати вироблення ліпопротеїну високої щільності (ЛПВЩ), також відомого як хороший холестерин", - пояснює доктор Басіт. "HDL допомагає очистити кров від ліпопротеїнів низької щільності (LDL), або поганого холестерину. Люди з підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсультів, такі як курці, люди з ожирінням і діабетом, найчастіше отримують користь від вживання чаю".

Чай також має протизапальну та антиоксидантну дію, що, за словами доктора, може зменшити запалення в кровоносних судинах.

"Він також сприяє потовщенню і стабілізації внутрішньої оболонки кровоносних судин, що може допомогти запобігти розриву жирових відкладень у кровотоці", - продовжує Басіт. "Чай також допомагає знизити загальний кров'яний тиск, попри короткочасне підвищення артеріального тиску, пов'язане з кофеїном, приблизно на 30 хвилин після вживання чаю".

Інші плюси чаювання:

  • зниження і контроль ваги;
  • поліпшення чутливості до інсуліну;
  • запобігання злипанню частинок у крові - тромбоцитів, що зменшує утворення тромбів у судинах.

Найкращий чай для зниження рівня холестерину

Чорний чай

Кофеїн - не єдина перевага чаю, але його присутність може бути корисною.

"Чорний чай, як правило, містить найбільшу кількість кофеїну, який може викликати збільшення частоти серцевих скорочень і кров'яного тиску", - говорить доктор Басіт. "Попри це, він має великі переваги для серцево-судинної системи, наприклад, знижує кров'яний тиск і запобігає інфаркту та інсульту. Уникайте вживання понад 200 мг кофеїну на день".

Варто також відзначити вміст у ньому антиоксидантів.

"У чорному чаї дуже багато антиоксидантів, відомих як поліфеноли, наприклад, теафлавіни і теарубігіни, які, як було показано, знижують рівень холестерину і цукру в крові, що може зменшити ризик розвитку діабету і серцевих захворювань", - каже Меган Гілберт, MS, RDN, з Top Nutrition Coaching.

Останні дослідження показують, що вживання двох чашок чаю на день - особливо чорного - може знизити смертність від усіх причин на 13%.

"Більш високе споживання чаю також було пов'язане з помітним зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту", - говорить Келсі Коста, MS, RDN, дипломована дієтологиня і консультантка з харчування проєкту E-Health.

Зелений чай

"Вживання зеленого чаю з кофеїном продемонструвало ефективність у зниженні артеріального тиску у людей з передгіпертонією та гіпертонією першої стадії, що свідчить про потенційну користь для контролю артеріального тиску та серцево-судинного здоров'я", - додає Коста. "Ба більше, регулярне вживання цього чаю було пов'язане з нижчим ризиком смертності від усіх причин і серцево-судинних захворювань, причому не тільки в людей з уже наявними серцево-судинними захворюваннями, а й у населення загалом".

Також зелений чай може допомогти і з психічним здоров'ям, оскільки містить L-теанін.

"Дослідження показали, що ця амінокислота допомагає зняти тривогу і стрес, а також сприяє концентрації уваги", - каже Гілберт.

Чай улун

Цей традиційний китайський чай люблять за різноманітність смаків - від легких і фруктових до насичених і земляних.

"Чай улун визнаний у науковому співтоваристві як продукт, здатний зміцнити здоров'я серцево-судинної системи та захистити від різноманітних захворювань завдяки своїм антиокислювальним і протизапальним властивостям", - каже Коста, додаючи, що регулювання рівня цукру в крові - це ще один позитивний момент.

Крім того, за словами Гілберта, деякі дослідження підтверджують, що катехіни, які містяться в улуні, можуть сприяти зниженню жирової маси тіла.

Матча

"Матча містить дуже велику кількість антиоксидантів, так званих ECGC, які були детально вивчені на тваринах, щоб зменшити запалення, підтримати здоров'я артерій і сприяти відновленню клітин, щоб зменшити ризик розвитку раку", - каже Гілберт.

Одне з досліджень показало, що матча містить у 10 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай.

"Користь для здоров'я серця також велика: дослідження показали, що у людей, які п'ють цей напій, ризик розвитку серцево-судинних захворювань приблизно на 30% нижчий, ніж у тих, хто його не п'є, - додає вона.

Крім того, в ньому є L-теанін, який може збільшити кількість хімічних речовин, що підвищують настрій, що пов'язано з поліпшенням пам'яті та концентрації.

Масала-чай

"Масала-чай містить корицю і чорний чай - інгредієнти, відомі своїми потенційними перевагами для серцево-судинної системи", - каже Коста. "Ці компоненти можуть сприяти зниженню кров'яного тиску і рівня холестерину, що відповідає здоровому способу життя".

Білий чай

За словами Гілберта, білий чай піддається найменшій обробці, тому він містить найбільшу кількість антиоксидантів порівняно з чорним, улун і зеленим чаєм.

Деякі дослідження показали, що білий чай може зменшити кількість вільних радикалів, які можуть прискорити розвиток остеопорозу, оскільки білий чай містить більше катехінів, ніж будь-який інший чай.

Поліфеноли, що містяться в білому чаї, можуть знижувати рівень холестерину ЛПНЩ, зменшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Ромашковий чай

За словами Коста, ромашковий чай може поліпшити здоров'я серця і знизити рівень холестерину.

"Ромашковий чай, багатий на флавони, демонструє багатообіцяючий потенціал для здоров'я серця, значно знижуючи кров'яний тиск і рівень холестерину - ключові показники ризику для серцево-судинної системи", - пояснює вона. "Примітні результати дослідження за участю 64 пацієнтів з діабетом показали, що вживання ромашкового чаю під час їжі призводить до зниження рівня загального холестерину, тригліцеридів і холестерину ЛПНЩ порівняно з простою водою".

Чай з гібіскуса

Коста посилається на дослідження, в якому йдеться про те, що цей злегка кислуватий чай знижує систолічний та діастолічний артеріальний тиск.

Який чай ідеальний:

  1. Вибирайте чаї з високим вмістом антиоксидантів, такі як зелений, чорний, білий і матча.
  2. Обирайте несолодкий чай або додавайте мед у невеликих кількостях, щоб обмежити кількість цукру.
  3. Додавайте в чай корисні для серця інгредієнти, наприклад, імбир або цейлонську корицю.
  4. Уникайте надмірного вживання кофеїну.

Раніше УНІАН писав, чим корисний Ерл Грей.

Вас також можуть зацікавити новини: