Що станеться, якщо їсти імбир щодня: експерти перелічили 11 змін в організмі

Імбир можна додавати не лише до печива, оскільки ця спеція принесе користь організму й при щоденному вживанні, але є й застереження.

Імбир — це спеція, яка користується популярністю цілий рік і, можливо, має деякі корисні властивості для здоров'я, пише Parade.

"Хоча більшість вважає імбир коренем, насправді це різновид кореневища, горизонтального підземного стебла. Імбир часто використовують у різних пікантних і солодких стравах, де люди насолоджуються його теплим, пряним смаком", - розповіла дієтолог Джордан Хілл.

Консультант з фітнесу та харчування Кріс Мор називає імбир "природними ліками", які можуть підтримати ваш організм у багатьох аспектах.

Вказується, що щоденне вживання імбиру має свої переваги, але й кілька недоліків:

1. Запобігає нудоті

Вагітним жінкам часто радять пити імбирний чай або жувати імбир, якщо зранку їх турбує нудота. Більше того, імбирний ель є традиційним напоєм для людей, які страждають від нудоти в літаках.

"Імбир може полегшити нудоту, ранкову нудоту та захитування, оскільки він впливає на серотонінові рецептори в кишківнику", - пояснила Хілл.

Результати дослідження, яке проводилося в 2024 році, показали, що імбир може допомогти людям, які страждають від нудоти та блювоти під час хіміотерапії та вагітності.

2. Зменшує вздуття в животі

Хілл зазначає, що імбир "прискорює рух їжі" в травному тракті, допомагаючи зменшити здуття живота і поліпшити травлення. 

3. Має протизапальну дію

Щоденне вживання імбиру може мати протизапальну дію на ваш організм, що може знизити ризик хронічних захворювань і болю в суглобах.

"Щоденне вживання імбиру може допомогти зменшити запалення, оскільки його основні активні сполуки, особливо гінгерол, мають сильну протизапальну та антиоксидантну дію, що сприяє комфорту суглобів і загальному здоров'ю клітин", - поділилася Хілл.

4. Запобігає хворобам

Ніхто не може постійно уникати застуди, але імбир може служити природним підсилювачем імунітету. 

"Антиоксиданти, що містяться в імбирі, разом з його протизапальними властивостями, можуть підтримувати природну імунну реакцію організму", - зазначила дієтолог Аманда Сауседа.

5. Допомагає жінкам при менструальних болях

"Деякі дослідження показують, що імбир може допомогти зменшити менструальний біль, розслабляючи м'язи та зменшуючи запалення", - розповіла доктор Мор.

6. Поліпшує рівень холестерину

Сауседа посилається на дослідження, включаючи огляд і метааналіз 2024 року, які вказують на те, що добавки з імбиром можуть допомогти знизити рівень "поганого" холестерину та тригліцеридів.

7. Стабілізує рівень цукру в крові

Хронічно високий рівень цукру в крові підвищує ризик розвитку діабету 2 типу. Однак навіть якщо ви вже хворієте на діабет, імбир може допомогти. 

Дослідження за 2015 рік виявило, що люди з діабетом, які щодня приймали 2 грами імбирної добавки, показали поліпшення рівня цукру в крові натщесерце.

8. Підтримує печінку

"Деякі дослідження виявили, що імбир може знижувати рівень ферментів печінки, і це може бути частково пов'язано з тим, що імбир має позитивний вплив на інсулінорезистентність", - розопвіла Сауседа.

9. Покращує роботу мозку

Регулярне вживання імбиру в їжу або напоях може покращити здоров'я мозку в довгостроковій перспективі.

"Протизапальні та антиоксидантні властивості імбиру можуть допомогти підтримувати здорову роботу мозку протягом тривалого часу" - сказав Мор.

Дослідження, проведене в 2022 році, показало, що дві сполуки, які знайшли в імбирі, можуть забезпечувати певний захист від нейродегенеративних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера, розсіяний склероз і хворобу Паркінсона.

10. Може викликати печію

Хоча імбир смачний і корисний для здоров'я, ця спеція може не підходити всім.

"У деяких людей щоденне вживання імбиру може викликати легку печію або розлад травлення, особливо якщо її вживати у великих кількостях", - попереджає Мор.

11. Розріджує кров

Хілл повідомляє, що імбир може мати легкий ефект розрідження крові.

"Зазвичай це нешкідливо, але може мати значення для осіб, які приймають антикоагулянти або готуються до операції, оскільки щоденне вживання може дещо збільшити ризик кровотечі", - пояснила вона.

Інші поради дієтологів

Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологи радять використовувати приправи помірно, бо вони здатні змінювати харчову цінність страви. Але є одна приправа, яку вони не радять взагалі вживати.

Також ми писали, що експерти з харчування розповіли, що не забороняють вживати на сніданок одну й ту ж страву. Однак, вони зазначають, що в такому разі сніданок має бути збалансованим. Також дієтологи перелічили переваги постійного сніданку.

Вас також можуть зацікавити новини: