
Якщо ви щоранку вирішуєте не заморочуватися і обираєте одну й ту саму страву на сніданок - ви все робите правильно. Як пише RealSimple, експерти зі здоров'я вважають, що така сталість допомагає вивільнити розумову енергію і сприяє стабільнішому харчуванню протягом дня. Звісно, є одне важливе зауваження: ваш сніданок має бути збалансованим.
"Наш мозок полюбляє автоматизувати дії, тож однаковий сніданок щодня може безпосередньо впливати на природний процес формування звичок", - каже сертифікована лікарка Стейсі Хаймбургер.
Основні переваги постійного сніданку
1. Знижує втому від прийняття рішень
Ухвалення рішень неминуче витрачає розумову енергію, тому "стандартний" сніданок може прибрати одне невелике, але постійне навантаження. "Ми ухвалюємо тисячі рішень щодня, і багато з них пов'язані з їжею", - каже консультантка з харчування Кейт Лайман. "Ухвалення меншої кількості рішень про їжу протягом дня означає, що у нас залишається місце для інших думок".
Дослідження показали, що після довгої низки рішень ваш самоконтроль, зосередженість і навіть здатність доводити справу до кінця, як правило, знижуються.
2. Спрощує ваш розпорядок дня
"Купівля продуктів стає простішою, а онлайн-замовлення стають автоматичними. Регулярне вживання одних і тих самих продуктів також скорочує час на приготування їжі та прибирання", - каже доктор Хаймбургер.
3. Допомагає виробити здорову звичку
Коли ви їсте один і той самий сніданок щодня, легше стежити за тим, щоб він завжди був корисним, особливо в умовах стресу.
В одному з оглядів йдеться про те, що підтримання постійної звички щодня снідати знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та метаболічного синдрому, в той час як пропуск сніданку навіть раз на тиждень може значно знизити ці переваги.
Недоліки однакового сніданку
Є два потенційні недоліки щоденного сніданку, які в кінцевому підсумку можуть призвести до проблем.
"Якщо ваш сніданок щодня однаковий, ви можете отримувати менше задоволення від свого вибору продуктів, а ми знаємо, що задоволення від їжі - невід'ємна частина стійких звичок", - каже Лайман.
Другий недолік більше пов'язаний з тим, що ви їсте.
"Якщо ви їсте одні й ті самі страви щодня, практично без змін, можливо, у вас не заповнюється дефіцит поживних речовин", - додає Лайман. У цьому разі, чергування кількох інгредієнтів щотижня може допомогти заповнити цей дефіцит, не жертвуючи при цьому користю і простотою звичного сніданку.
Як переконатися, що ваш сніданок корисний
"Наші дослідження ясно показують одне: якщо ви збираєтеся їсти один і той самий сніданок щодня, він має бути багатим поживними речовинами і мати низький глікемічний індекс", - говорить доктор Хаймбургер. - "Такі страви сприяють поліпшенню когнітивних функцій, пам'яті та уваги".
Як приклади можна навести яєчню-бовтанку з овочами, вівсянку з насінням чіа і горіховою олією або багатий білком ягідний смузі з лляним насінням.
Раніше експерти розповіли, який сніданок додає більше енергії - білковий чи вуглеводний.