Через забруднення місцевих річок загинуло понад 2 тис. особин риби / фото: скріншот

На Житомирщині люди кілька годин блокували трасу міжнародного значення «Київ-Чоп», протестуючи проти забруднення річок Случ та Хомора.

Як повідомили УНІАН у відділі комунікації Головного управління Нацполіції в Житомирській області, у селі Перемога Новоград-Волинського району сьогодні проходила акція протесту проти забруднення річки Случ скидами Понінківської паперової фабрики.

Читайте такожЖителі Житомирщини перекривали трасу на знак протесту проти львівського сміття

Відео дня

На акції прозвучало, що жителі цього села та й району загалом потерпають від забруднення Случі. Під час акції люди блокували трасу «Київ-Чоп» упродовж години.

Цього ж дня подібна акція відбулася поблизу міста Новоград-Волинський, де люди кілька годин перекривали трасу «Київ-Чоп» на знак протесту проти скиду відходів з Понінківської картонно-паперової фабрики в річку Хомора.

Із учасниками акції зустрілися представники влади. Поліція забезпечувала порядок на місці й організовувала проїзд транспорту.

Також голова Новоград-Волинської райради Дмитро Рудницькій на своїй сторінці у Facebook повідомив, що після цієї мирної акції скликав президію районної ради і на завтра вже запланували проведення позачергової її сесії. Саме на ній планується розгляд питання екологічного стану басейну річки Случ.

Як повідомляв УНІАН, на Житомирщині через забруднення річок загинуло понад 2 тис. особин риби. За даними Державної екологічної інспекції, 30 квітня від міського голови м. Баранівка Житомирської області Анатолія Душка надійшло повідомлення про виявлення в межах міста на річці Случ мертвої риби. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища виявили мертвими близько 1,5 тис. особин плітки, 0,5 тис. особин верховодки та 0,1 тис. особин карася. Перед цим, 12 квітня, у місті Баранівка в річці Случ також було виявлено масову загибель риби. Фахівці провели лабораторні дослідження й довели, що масова загибель риби сталася через потрапляння хімічних речовин з р. Хомора, що бере початок у Хмельницькій області. На Житомирщині у попередні роки вже були випадки забруднення річок Хомора та Случ, однак ситуацію на певний час вдалося стабілізувати.