Радіаційний фон в Україні не змінився / facebook.com/MNS.GOV.UA

Результати радіометричних вимірювань у період з 10 по 18 серпня свідчать про те, що радіаційний фон в Україні не зазнав жодних змін через вибух на російському ракетному полігоні поблизу населеного пункту Ньонокса Архангельської області.

Читайте такожGreenpeace: Росія приховує реальні масштаби радіації після ядерного вибуху на ракетних випробуваннях

Про це повідомляє прес-служба ДСНС. Так, за прогнозними даними, радіоактивно забруднені повітряні маси могли гіпотетично досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня та охоплювати територію її східних та південно-східних областей. 

Відео дня

Вимірювання потужності експозиційної дози проводили чотири рази на добу, атмосферні випади – щоденно, а відбирання атмосферних аерозолів у Києві, Сновську, Чорнобилі - щодоби по 12 годин. Жодних змін виявлено не було.

До режиму почащених вимірювань були залучені метеостанції Сумської, Харківської, Луганської, Донецької та Одеської областей. 

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня в Російській Федерації, на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух.

Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії - в нормі.

Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Сєвєродвінськ. Також, район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.