Переповнені сміттєві звалища - велика проблема для України / dpchas.com.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) має намір переглянути державні будівельні норми (ДБН) щодо проектування полігонів побутових відходів, зокрема, планується ввести ряд сучасних рішень та технологій поводження з побутовими відходами, які використовуються у всьому цивілізованому світі і спрямовані на покращення екологічної ситуації на планеті.

Читайте такожГотелі в Україні зобов'язаннями яжуть сортувати сміття

Про це заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

«Переповнені сміттєві звалища - сьогодні велика проблема для України. І тут мова йде не тільки про жахливий сморід, який вони створюють. У разі недбалого ставлення і неправильного поводження з відходами на полігонах, використання неефективних технологій зберігання сміття, ці території стають не просто непридатними для будь-якої життєдіяльності, але й можуть нести велику загрозу нашому житті, провокувати екологічну катастрофу - зараження грунту і повітря від небезпечних речовин і газу, які виділяються в результаті гниття цього сміття», - зазначив він.

Парцхаладзе повідомив, що вже є ряд прогресивних ідей, пропозицій, які планується внести в нові будівельні норми, щоб полігони проектувалися безпечними і з урахуванням сучасних можливостей та рішень.

За словами чиновника, в нових нормах планується прописати: вимоги щодо обов'язкової рекультивації полігону після його заповнення, що створить безпечне і приємне навколишнього середовища в місцях, де раніше розташовувалися полігони.

Також, буде прописано обов'язковий пристрій радіаційного контролю; нові підходи до розрахунків обсягів утворення біогазу на полігонах для можливості використання альтернативних джерел енергії; розширення місць застосування штучних протифільтраційних екранів і чіткі вимоги до визначення обсягів фільтрату на прилеглій території полігону, що мінімізує ризики виникнення екологічних проблем і зараження води і грунту.

Крім цього, будуть прописані чіткі вимоги до висоті полігонів, його нахилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів на полігонах.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня Кабінет міністрів України звільнив з 2 жовтня з посади заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) Льва Парцхаладзе.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.