Грета Тунберг  / REUTERS

16-річна шведська активістка Грета Тунберг виступила з гнівною і емоційною промовою на саміті ООН з питань клімату.

Виступаючи перед світовими лідерами в ООН, школярка розкритикувала їх через бездіяльність у боротьбі зі змінами клімату. Про це пише НВ.

Читайте такожУ Нью-Йорку 300 тисяч мітингувальників разом з еко-активісткою Тунберг взяли участь у кліматичному марші (фото, відео)

Шведська школярка, яка перетнула Атлантику на яхті, щоб взяти участь в саміті ООН, звинуватила світових лідерів в тому, що вони своїми порожніми обіцянками відняли у неї мрії і дитинство.

«Це все неправильно. Я не повинна бути тут. Я повинна повернутися до школи на іншому боці океану, з іншого боку ви приходите до нас, молодих людей, за надією. Як ви смієте! Ви вкрали мої мрії і моє дитинство своїми порожніми обіцянками», - заявила Грета Тунберг.

«Люди страждають. Люди вмирають. Руйнуються цілі екосистеми. Ми знаходимося на початку масового вимирання, і все, про що ви можете говорити, це гроші і казки про нескінченне економічне зростання. Як ви смієте!» - продовжила активістка, не стримуючи сліз.

У Нью-Йорку триває саміт ООН із питань клімату, який, як передбачають, має прискорити процес підписання та ратифікації Паризької угоди.

Тунберг виступала перед приблизно 60 світовими лідерами.

Дівчина стала відомою в усьому світі своїми екологічними пікетами біля будівлі шведського парламенту у Стокгольмі. Потім у всьому світі почалися акції протесту школярів із вимогою до урядів своїх країн почати боротьбу зі змінами клімату.

У січні 2019 року Тунберг приїхала на Всесвітній економічний форум у Давос, щоб звернутися до влади країн усього світу з вимогою забезпечити майбутнє планеті.

У березні школярку висунули на здобуття Нобелівської премії миру.