Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш під час відкриття саміту з питань зміни клімату у Нью-Йорку у понеділок, 23 вересня, закликав світових лідерів зупинити кліматичну кризу.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агенцію dpa.

"Якщо ми терміново не змінимо наш спосіб життя, ми ставимо під загрозу саме життя. Природа розлючена", - заявив генсек ООН.

Відео дня

Він наголосив, що звернувся до лідерів країн із проханням прибути на саміт "не з красивими промовами, а з конкретними діями", націленими на відмову від використання викопних видів палива та уповільнення зростання температури повітря на планеті.

Читайте такожОстанні п'ять років стали найспекотнішими за всю історію - ООН

На саміті виступив Папа римський Франциск, який назвав зміни клімату одним з питань сьогодення, яке непокоїть людство найбільше.

"Необхідно поставити питання, чи є політична воля для того, щоб виділяти більші людські, фінансові і технологічні ресурси для зменшення негативних ефектів зміни клімату та допомогти найбіднішим і найбільш вразливим верствам населення, які страждають найбільше", - з такими словами звернувся Франциск до учасників саміту.

Своєю чергою кліматична активістка Грета Тунберг виступила на саміті із жорсткою заявою, обвинувативши світових лідерів у тому, що вони "вкрали її мрії і дитинство".

"Ми стоїмо перед початком масового вимирання, і все, про що ви здатні говорити, це про гроші та казки про постійне економічне зростання. Якщо ви вирішите підвести нас, ми ніколи вам цього не пробачимо", - сказала 16-річна шведка.

На саміт несподівано завітав і президент США Дональд Трамп, який дотримується скептичної позиції у питанні зміни клімату. До планів глави Білого дому участь у заході раніше не входила. Супроводжує його на саміті віце-президент Майк Пенс. Утім, Трамп прибув на саміт із запізненням, тому пропустив виступи у Гутерріша і Тунберг.

У саміті ООН з питань зміни клімату у Нью-Йорку беруть участь лідери близько 60 країн світу.