Найбільші температурні зміни очікуються у східних областях України / фото УНІАН

До 2050 року середня температура по Україні може зрости на півтора градуса (за Цельсієм – УНІАН), а до кінця сторіччя підвищитися більш ніж на три градуси.

Про це на прес-конференції повідомила завідувач відділу прикладної метеорології і кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух.

«Маючи інформацію про кліматичні моделі, ми вже зараз можемо сказати, чого очікувати в короткостроковій або довгостроковій перспективі. Проведені розрахунки показують, що вже до середини цього століття температура в Україні може стати в цілому майже на півтора градуса вище, ніж спостерігалася в сучасний кліматичний період 1981-2010 років. Це в цілому по Україні», - повідомила вона.

Відео дня

Експерт зазначила, що відбуваються справді серйозні зміни клімату, і найбільші температурні зміни очікуються у східних областях України.

Вона також навела у приклад термічний режим Луганської області, який в середині століття вже може відповідати термічного режиму Вінницької області.

Читайте такожМайже весь південь України опиниться під водою: журнал змоделював карту Землі без льодовиків (фото)

«До кінця сторіччя середня температура по Україні в цілому може підвищитися більш ніж на три градуси. І тут дуже важливо розуміти такий момент, що підвищення річної температури на 0,1 градуса свідчить про зростання тривалості «теплого» періоду на один день», - додала Балабух.

Вона зазначила, що якщо до кінця століття температура зросте в середньому на 3,3 градуса, то в цілому по Україні тривалість теплого періоду може зрости ще майже на місяць.

Як повідомляв УНІАН, раніше Генсек ООН Антоніу Гутерріш оголосив «надзвичайну кліматичну ситуацію». За словами голови Організації, липень 2019 року став найспекотнішим місяцем в історії. І 2015-2019 роки, швидше за все, стануть найспекотнішими роками за всю історію метеоспостережень. Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства.

Довідка УНІАН. Український гідрометеорологічний центр (колишня Державна гідрометеорологічна служба України, Держгідромет) - державна установа в складі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, здійснює метеорологічні та гідрологічні спостереження на території України.