Кліматична ситуація сильно погіршилася з часів підписання Паризької угоди / REUTERS

Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства, повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Як повідомляє Служба новин ООН, таку заяву Гуттереш зробив в ході свого виступу на саміті G7 у французькому Біарріці.

Читайте такожКраїни G7 виділять $22 мільйони на боротьбу з лісовими пожежами в Амазонії

Відео дня

За словами голови Організації, липень 2019 року став найспекотнішим місяцем в історії. І 2015-2019 роки, швидше за все, стануть найспекотнішими роками за всю історію метеоспостережень.

«Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства: такий рівень концентрації CO2 існував 3-5 мільйонів років тому, тоді і температура була значно вищою, і рівень морів був від 10 до 20 метрів вищим», – зазначив генсек.

Він нагадав про стрімке танення льоду в Гренландії. Тільки в липні там розтануло 179 мільярдів тонн льоду. Тим часом пожежі в Сибіру, на Алясці, в Канаді, в Гренландії за полярним колом і в Амазонії в червні та липні цього року привели до викидів десятків мегатонн вуглекислого газу в атмосферу.

«Все, що відбувається – це надзвичайна кліматична ситуація. Сьогодні вона набагато гірша, ніж у Парижі [на момент ухвалення Паризької кліматичної угоди в 2015 році – ред]. І наукові дані це підтверджують. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми маємо утримати підвищення температури в межах 1,5 градусів за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45 відсотків скоротити викиди парникових газів до 2030 року», – заявив Гуттереш.

Глава ООН підкреслив, що прибув на зустріч світових лідерів, щоб мобілізувати політичну волю для участі в організованому ним Саміті з клімату, який пройде у вересні в Нью-Йорку.

Генсек зазначив, що країни мають докладати більше зусиль для виконання Паризької угоди, адже чимало її приписів не виконуються. Більш того, передбачених цим документом заходів вже недостатньо, щоб виправити ситуацію.

Нагадаємо, згідно з даними доповіді Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC), зростання чисельності населення Землі, неефективне використання природних ресурсів і кліматичні зміни можуть привести людство до масштабної продовольчої кризи.