За відповідне рішення проголосували 318 народних депутатів / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (№2351).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 318 із 386 зареєстрованих в сесійній залі народних депутатів.

Читайте такожУ Херсоні не вбиватимуть, а обстежувати безпритульних тварин (відео)Законопроектом, зокрема, визначається, що каліцтво тварини – це тілесне ушкодження, що призвело до втрати будь-якого органу тварини або до втрати функцій органу тварини, тілесне ушкодження тварини – порушення анатомічної цілісності або фізичної функції органів і тканин тіла тварини.

Відео дня

Законопроектом встановлюється, що особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити наявність намордника, повідка, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її постійного утримання, нашийника з ідентифікуючими позначками.

Ветеринарне обслуговування повинно включати послуги з евтаназії тварин для припинення страждань тварин, якщо вони не можуть бути припинені в інший спосіб (нині – послуги з евтаназії тварин або новонародженого приплоду тварин).

Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації з подальшою вакцинацією, ідентифікацією шляхом кліпсування та розміщенням у притулки для тварин або під нагляд громадських організацій, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження та/або природоохоронна діяльність, або випуском до ареалу перебування (в місця вилову) для вільного проживання.

Законопроектом забороняється умертвіння тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин.

Також пропонується встановити заборону на примушування до нападу одних тварин на інших, у тому числі, при тестуванні тварин, крім випадків використання собак мисливських порід, інших ловчих звірів та птахів для полювання.

Законопроектом забороняється використання тварин як мішені при навчанні у стрільбі або у змаганнях зі стрільби.

Серед іншого, забороняється бити, вбивати, отруювати чи калічити домашню тварину; дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії; спричиняти домашній тварині болю, страждання або пригнічення; дресирувати тварин у спосіб, який завдає шкоди здоров’ю тварини та її загальному станові; умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання речовин, які призводять до отруєння, електричного струму.

Забороняється жебракування з домашніми тваринами та залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, при температурі навколишнього середовища вищій +20ºС та нижчій -5ºС.

Серед іншого законопроектом пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України статтею щодо особливостей тимчасового вилучення тварини.

Раніше УНІАН повідомляв, що Київрада підтримала петицію про визнання вуличних котів частиною екосистеми міста.