Ілюстрація / REUTERS

В Антарктиді зафіксували найвищу температуру за всю історію спостережень. Позначка термометра дослідної станції Есперанса (Аргентина) опинилась на +18,3°C, що вище за попередню на 0,8°C.

Про це пише The Guardian.

Читайте такожДжмелі гинуть у найбільш сухих районах – вчені

Відео дня

Попередній рекорд був зафіксований у березні 2015 року: +17,5°C.

Станція Есперанса розміщена на півострові, який, імовірно, нагрівається швидше за всі інші частини континенту. Температура там за останні 50 років підвищилась на 3 градуси. Майже всі льодовики регіону тануть.

За словами члена спеціальної комісії Всесвітньої метеорологічної організації професора Джеймса Ренвіка, записи є абсолютно правдивими, а термометр станції – у гарному стані. Втім, дані перевірять ще раз.

Науковець пояснює, що найвищі температури в регіоні, як правило, збігаються з сильними північно-західними вітрами із гірських схилів. Однак причина полягає не тільки у природних змінах, але є й сигналом кліматичного потепління.

Дослідження 2012 року показало, що нинішні темпи потепління у регіоні були майже безпрецедентними за останні 2000 років.  

Як повідомляв УНІАН, величезний айсберг, що отримав позначення А68, відколовся від шельфового льодовика в липні 2017 року. Протягом першого року він майже не рухався, опинившись на мілині.