Учені впевнені, що коли айсберг вийде на океанські простори, вільні від льоду, він почне швидко руйнуватися \ NASA/AQUA/MODIS/A. LUCKMAN

Величезний айсберг, що отримав позначення А68, відколовся від шельфового льодовика в липні 2017 року. Протягом першого року він майже не рухався, опинившись на мілині.

Читайте такожВелетенський айсберг вагою 315 мільярдів тонн відколовся від Антарктиди (відео)

Зараз він рухається в північно-східному напрямку, і майже досяг кромки постійного морського льоду в океані, передає Бі-бі-сі. Коли він відколовся від льодовика, айсберг мав площу майже 6 тис. кв. км і за останні два з половиною роки лише злегка зменшився в об'ємі.

Відео дня

Проте вчені впевнені, що коли айсберг вийде на океанські простори, вільні від льоду, він почне швидко руйнуватися.

"За співвідношенням довжини і товщини айсберг схожий на збірку з п'яти аркушів паперу формату A4, тому я вражений тим, що океанські хвилі вже не перетворили айсберг А68 в масу битого льоду, - говорить професор Адріан Лакман з університету Суонсі в Британії. - Якщо він уціліє після виходу за межі постійного морського льоду, я буду дуже здивований".

Зараз морські течії і вітер змушують айсберг дрейфувати уздовж східного узбережжя Антарктичного півострова, а під час нинішнього літнього сезону швидкість дрейфу різко зросла.

Айсберг А68 знаходиться на південній широті 63 градусів, і вчені в змозі з упевненістю прогнозувати траєкторію його подальшого руху.

Обігнувши північний край півострова, гігантський айсберг переміститься на північ і увійде у відносно теплі води південної Атлантики. Вчені називають цей напрямок "алеєю айсбергів".

Багато з найбільших антарктичних айсбергів досягають південної широти 54 градусів, тобто доходять острова Південна Георгія.

Найбільшим з коли-небудь бачених айсбергів в наші часи був айсберг В15, який відколовся від льодового шельфу Росса в 2000 році і мав площу 11 тис. кв. км.

Один з його уламків, що має зараз площу всього 200 кв. км, знаходиться на півдорозі до Південних Сандвичевих островів, розташованих на схід від острова Південна Георгія.

Настільки великі льодові об'єкти знаходяться під безперервним наглядом через небезпеку, яку вони становлять для судноплавства. За ними стежать спеціальні супутники, регулярно їх фотографують.

Спостерігаючи за айсбергом А68, вчені не упускають з виду два інших великих айсберги, які в найближчому майбутньому повинні відколотися від льодового щита в Антарктиці.

Один з них повинен ось-ось відколотися від льодовика Пайн-Айленд у Західній Антарктиці. Його площа складе всього трохи більше 300 кв. км. Ця маса льоду вже має безліч тріщин.

"Я очікую, що новий айсберг розколеться на кілька фрагментів відразу після відділення від льодовика", - говорить професор Лакман.

Інший великий айсберг формується в Східній Антарктиці, на краю льодового шельфу Бранта. Його площа, ймовірно, складе близько 1500 кв. км, що приблизно дорівнює площі Великого Лондона.

Цей майбутній айсберг вже привернув велику увагу, оскільки через нього довелося пересувати британську дослідну станцію імені Галлея в нове місце.

Цей айсберг відколеться після того, як велика тріщина досягне ділянки льоду, що має менше 10 км в довжину. Коли саме це станеться, ніхто не знає. "Тріщина росте і розширюється, але повільними темпами, а сама точка майбутнього відколу майже не рухається", - зазначає професор Лакман.