REUTERS

Зміни радіаційного фону на Чорнобильській АЕС, в зоні відчуження або за її межами не спостерігаються.

Про це у Facebook повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Він зазначив, що сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 в зоні відчуження Чорнобильської АЕС - це величезна залізобетонна конструкція, обнесена парканом, всередині якої поки ще порожні ємності з монолітного залізобетону, в які в майбутньому заллють відпрацьоване ядерне паливо з працюючих українських АЕС.

Відео дня

"СВЯП-1, на якому зберігається відпрацьоване ядерне паливо з зупиненої 2000 року Чорнобильської АЕС, розміщене на території самої АЕС. Там зараз повністю безпечно. Будь-які загоряння виключені", - підкреслив Геращенко.

За його словами, сховище відпрацьованих ядерних відходів "Підлісне" також розташовано в безпечному щодо лісових пожеж місці і також являє собпю вогнетривкі залізобетонні конструкції.

Читайте такожЗа підпал трави відтепер можуть оштрафувати на 153 тисячі гривень

Він зазначив, що навколо сховища ліс був спеціально вирубаний щоб уникнути загрози пожежі, а до зелених насаджень відстань понад 100 метрів. "Пожежу, яка йшла у бік сховища ядерних відходів "Підлісний", було погашено на далеких підступах ще вранці. А жодних змін радіаційного фону ні на Чорнобильській АЕС, ні в зоні відчуження, ні за її межами не спостерігається", - підкреслив заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га.

6 квітня правоохоронці затримали підозрюваного в підпалі. Ним виявився 27-річний житель села Рагівка, який для забави підпалив дикорослиу траву в декількох місцях поблизу покинутої місцевої ферми. Затриманому вручено підозру в заподіянні пожежі за ч. 1 ст. 245 (знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України.

Читайте такожПожежа в Чорнобильській зоні вже знищила 12 колишніх сіл, вогонь впритул наблизився до АЕС (відео)

7 квітня площа пожежі становила близько 35 га.

Сьогодні, 13 квітня, член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour і Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив, що пожежа в Чорнобильській зоні дісталася до Прип'яті, ій залишається кілька кілометрів до Чорнобильської АЕС, а вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони.