За кілька кілометрів від ЧАЕС вирує пожежа / Фото УНІАН

Пожежа у Чорнобильській зоні дісталася Прип'яті, їй залишається декілька кілометрів до Чорнобильської АЕС.

Читайте такожРада посилила покарання за спалювання трави й забруднення атмосферного повітря

Про це у Facebook повідомив член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

Відео дня

За словами Ємельяненка, ситуація критична, адже наразі вогонь рухається за напрямком вітру - до ЧАЕС.

"Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС", - заявив він.

Ємельяненко закликав Офіс президента України, президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка, а також голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколу Чечоткіна з проханням відреагувати на ситуацію.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні почалась 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га. 7 квітня площа пожежі збільшилась до 35 га.

6 квітня правоохоронці затримали підозрюваного у спричиненні пожежі. Ним виявився 27-річний житель села Рагівка. Як пояснив молодик поліцейським, він поблизу закинутої місцевої ферми задля забави в кількох місцях підпалив дикорослу траву. Після чого вогонь вітром перекинуло далі, а він вже не зміг впоратися та загасити багаття.

Затриманому чоловіку вручено підозру у спричиненні пожежі за ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України.