фото: УНИАН

Дерева, які виросли в Європі після 1750 року, фактично посилили глобальне потепління, передає Lenta.ru з посиланням на дослідження у журналі Science.

У 1750-1850 роках площа європейських лісів різко скоротилася приблизно на 190 тисяч квадратних кілометрів. Проте промислова революція загальмувала цей процес. Завдяки перетворенню вугілля, нафти і газу в основні джерела енергії з 1850 по 2013 рік площа лісів у Європі збільшилася на 386 тисяч квадратних кілометрів.

Крім того, всі ці території перестали бути дикими: зараз лісники регулюють до 85% лісів в Європі. Зеленими насадженнями керують «за наукою». Зокрема, це означає, що там садять швидкорослі, економічно цінні породи дерев (сосни і ялини).

Відео дня

Читайте такожУ рекордно спекотних роках ХХІ століття вчені звинуватили людство

Однак ця політика фактично сприяє глобальному потеплінню. По-перше, очищення лісу призводить до того, що в атмосферу виділяється вуглець, який раніше запасався в листі, мертвих деревах і ґрунті. По-друге, переважання хвойних порід над широколистяними істотно впливає на альбедо — кількість сонячної радіації, яка відображається у космос. Сосни і ялини поглинають більше тепла, ніж дуби і буки.

"Сучасні ліси запасають менше вуглецю, ніж їхні попередники в XVIII столітті. Зсув у бік хвойних дав потепління Європі майже на 0,12 градуса. Це зростання приблизно дорівнює шести відсоткам від того ефекту, як спалювання викопних видів палива впливає на глобальне потепління", — заявив провідний автор статті Кім Наудтс (Kim Naudts).

Вчені закликають не розглядати посадку нових лісів як панацею від кліматичних зрушень і уважно ставитися до того, які породи дерев садять лісники.

Раніше британські вчені пообіцяли, що в найближчі п'ять років температура на Землі продовжить підвищуватися. Вони зазначають, що 2016 рік стане найспекотнішим за всю історію метеорологічних спостережень, а в 2017 році рекордів може і не бути.