REUTERS

Подібні процеси будуть обумовлені високим рівнем викидів парникових газів, а також коливаннями температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану (Ель-Ніньо), при якій область нагрітих вод зміщується на схід, передає Lenta.ru з посиланням на The Guardian.

Вчені зазначають, що 2016 рік стане найспекотнішим за всю історію метеорологічних спостережень, а в 2017 році рекордів може і не бути. Причиною тому зворотний Ель-Ніньо процес під назвою Ла-Нінья. Після цього температура на Землі, швидше за все, знову почне підвищуватися.

Читайте такожАномальна спека в Таїланді: через місяць у Бангкоку можуть закінчитися запаси води

Відео дня

"Ми не можемо сказати точніше: у чому наші прогнози будуються на розрахунках викидів парникових газів. При цьому такий важливий чинник, як температура океану, ми можемо передбачити далеко не завжди", — розповів представник Метеорологічної служби Великобританії Даг Сміт.

Для того, щоб поліпшити прогнози, дослідники зі всього світу модифікують вже наявну систему дрейфуючих буїв-вимірювачів «Арго». Зараз за допомогою неї можна визначити ступінь солоності і температуру води на глибині до двох тисяч метрів. Після модифікації це значення зросте до п'яти тисяч метрів, що допоможе дослідникам робити більш точні прогнози.

Раніше німецькі та британські вчені заявили, що рекордно спекотні роки на Землі в XXI столітті з високою ймовірністю викликані впливом людської цивілізації.