"Олешківські піски" збільшили на 45% / фото УНІАН

Розташований на піщаному масиві в Херсонській області національний природний парк "Олешківські піски" розширили майже наполовину за рахунок включення до його складу "особливо цінних територій". Рішення про це Кабмін ухвалив вчора, 28 листопада, пише урядовий портал.

Читайте такожЗа збереженням природи під час військових навчань у нацпарках і заповідниках стежитиме спеціальна робоча група - Семерак

До 8020 гектарів створеного в лютому 2010 року природного парку додадуть майже 3651 га частини  Козачелагерської арени.

"Це <...> найбільший піщаний масив у Європі. Територія представлена 13 типами місцепроживання, що підкреслює його велику цінність і потребує особливих умов збереження", - заявив глава Мінекології Остап Семерак.

Саме тут знаходяться піщані дюни України, а пагорби і розташований між ними поділ час від часу заповнюються водою і перетворюються на невеликі озера-оазиси. Територія пісків огороджена листяними лісами.

Семерак запевнив, що приріст території "Олешківських пісків" - лише один етап у проекті розширення меж природно-заповідних територій України.

Цей нацпарк є об'єктом так званої "Смарагдової мережі". Emerald Network - мережа територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття в країнах Європи та деяких країнах Африки; створена 20 років тому.

Зазначимо, що при створенні "Олешківських пісків" екологи просили під нацпарк 40 тисяч гектарів території.

На цій території раніше проводилися навчання військових ЗСУ, пізніше екологи "відвоювали" право на природоохоронну територію. Полігон Міноборони, проте, знаходиться поруч.