Фото УНІАН

Розробка кар'єру для видобутку щебеню біля підніжжя заповідного Кара-Дагу знищить природний ареал Коктебелю та несе в собі небезпеку для всього регіону, який планується розвивати як рекреаційний кластер, сказала РИА Новости мешканка селища, член "Громадянського активу Коктебелю" Ольга Адаменко.

Мова йде про Планерське родовище андезитів, розташоване неподалік від селища Коктебель та біля кордонів Карадазького природного заповідника. Три роки тому Держслужба геології та надр України видала кримській комерційній фірмі спецдозвіл на користування надрами на 5 років, що необхідний для розробки кар'єру біля підніжжя гори Кара-Даг. Обґрунтування наукових співробітників Карадазького заповідника, провідних геологів і біологів Криму про те, що розробка кар'єру згубно позначиться на всьому ареалі заповідника і Коктебелю, призвели до заборони на його будівництво в 2013 році. Тоді всі жителі селища виступили проти кар'єра. Сьогодні фірма знову озвучила плани відновлення робіт, мотивуючи питання дефіцитом будматеріалів в Криму. Самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов доручив провести експертизи та врахувати думку громадськості при вирішенні питання.

"Наша позиція — категорично проти. По-перше, цей кар'єр планується розробляти в безпосередній близькості до Карадазького заповідника, який повинен розвиватися як курорт. Крім того, це сейсмічно небезпечна зона, і ніхто не знає, що може спровокувати активність кар'єра. Ідея кар'єра повністю суперечить програмі розвитку Коктебелю як рекреаційно-туристичного кластера, як це прописано в ФЦП по Криму. Мені здається, це просто божевілля", — сказала Адаменко.

Відео дня

Читайте такожЖурналісти й активісти накрили під Олевськом табір копачів бурштину з військовими вантажівками (фоторепортаж)

Розробка кар'єра призведе до порушення водного балансу в регіоні та повного зникнення деяких рідкісних видів птахів і тварин, всі висновки вчених знаходяться у вільному доступі, сказала представниця, додавши, що жителі селища готові знову виступити проти кар'єра.

Коктебель — селище на південному сході півострова, розташоване поруч зі згаслим вулканом Кара-Даг, який є заповідником.