Jesica Geffre

Ознайомитися з висновками вчених можна на сайті університету, пише "Газета.Ru".

«Ліс як екосистема залежить від пожеж - для підтримки здорового стану періодичні пожежі йому просто необхідні, - вважає Стамбауг. - Зрозумівши, як вони підтримували екосистему в минулому, ми можемо знайти найкращі способи використання вогню для збереження лісів в майбутньому».

Щоб вивчити історію виникнення пожеж на території штатів Оклахома та Тенессі, Стамбауг досліджував річні кільця 332 дерев з восьми різних областей кожного штату. Він виявив 843 різних слідів гарі між кільцями і зміг визначити, коли і як часто в кожному регіоні відбувалися пожежі за останні 300 років. Він виявив, що, незважаючи на більш вологий і прохолодний клімат, пожежі в Теннессі траплялися частіше, ніж в Оклахомі. Також виявилося, що пожежі відбувалися задовго до появи перших поселенців, а значить, століттями представляли важливість для лісів.

Відео дня

Читайте такожБіля озера Байкал висадять понад мільйон сосен замість згорілих лісів

«Історія пожеж в Америці - це ще й історія населення континенту. Люди жили тут понад 12 тис. років, і скрізь, де ми бачимо пересування народів, ми бачимо пожежі або можливість їх виникнення. Таке становище залишалося незмінним стільки часу, що екологія лісів виявилася залежна від пожеж. Однак у багатьох регіонах Америки, особливо у східній частині континенту, пожеж не було вже понад 150 років через те, що люди знаходили способи їх запобігти. Зараз багато лісів страждають від нестачі необхідних для відновлення екосистеми пожеж», - розповів Стамбауг.

Для найкращого вивчення впливу пожеж на території Америки Стамбауг з колегами каталогизують історію пожеж, вивчаючи річні кільця дерев по всій країні.