фото из открытого источника

Група народних депутатів з «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» зареєструвала у Верховній Раді проект закону, який посилює відповідальність за забруднення морів, поверхневих, підземних вод і джерел питної води.

Читайте такожСеляни на Житомирщині перекривали трасу через отруєння річки нечистотами (відео)Так званий закон Случа (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння збереженню водних об'єктів і моря, р. н. 6559), передбачає зміни до Кримінального кодексу, згідно з якими штраф за промислове забруднення водойм становитиме від 51 тис. грн до 136 тис. грн. Нині фінансове покарання складає від 1700 грн до 3400 грн. У разі повторного нехтування екологічними нормами дозвільні документи на шкідливе виробництво анулюватимуть.

Систематичних порушників законодавства також каратимуть позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або обмеженням волі на той самий строк. Такий самий штраф передбачений і за забруднення моря. У разі повторного порушення – обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

Відео дня

Крім того, законопроект передбачає посилення адміністративної відповідальності громадян за забруднення та засмічення водних об’єктів. Штрафи зростуть з нинішніх 51-119 грн до 51-136 тис. грн. Для посадових осіб покарання буде ще суттєвішим – від 85 тис. грн до 170 тис. грн.

«Мета законопроекту – відповідальність за забруднення водойм має бути такою, щоб жоден громадянин України або чиновник не спробував робити це знову», – заявив нардеп з УКРОПу Олександр Дубінін.

Законопроект зареєстрували в парламенті народні депутати Тарас Батенко, Олександр Дубінін, Ірина Констанкевич, Віталій Купрій, Валентин Дідич, Олександр та Віктор Шевченки.

Нагадаємо, 7 червня понад сто активістів із Рівненської, Житомирської та Хмельницької областей разом із представниками УКРОПу пікетували будівлю Кабінету Міністрів з вимогоюприпинити забруднення річок Хомора і Случ. Учасники акції вже другий рік поспіль страждають через шкідливі викиди Понінківської картонно-паперової фабрики, які за цей час завдали шкоди місцевій флорі й фауні, а тепер загрожують життю та здоров'ю жителів навколишніх населених пунктів. Незважаючи на численні пікети й навіть звернення до Генеральної прокуратури та Міністерства екології і природних ресурсів, влада досі не вжила жодних заходів, які припинили б технологічне забруднення води.