Держлісагентство заперечує зв'язок між вирубкою лісу і паводками / фото facebook.com/tetyana.schastlyvenkoslezinska

Об’єм рубок лісу в Карпатському регіоні за останні 5 років скоротився на 20%, а заяви про те, що причиною паводків у західних областях України є вирубки, не відповідають дійсності.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

За його словами, за останні три дні в Карпатах випала місячна норма опадів, більша їх частина припала на Івано-Франківщину.

Відео дня

"В середньому кількість опадів у Івано-Франківській області становила близько 2,8 млрд куб. м, а ліс максимально міг поглинути близько 200-250 млн куб. м. Це лише 10% від усіх опадів... Ліс - не дамба для запобігання паводкам і утримування такої кількості і сили води. Тому заяви, що причиною повеней є вирубування, - це маніпуляція і популізм", - написав він.

Заблоцький зазначив, що об’єм заготівлі деревини в Карпатському регіоні зменшився з 4,2 млн кубометрів у 2015 році до 3,3 млн кубометрів у 2019 році. Крім того, об’єм рубок торік скоротився на 17% проти попереднього року.

Читайте такожВ Україні обсяги незаконних рубок зросли в сім разів - Держлісагентство

Глава Держлісагентства підкреслив, що сьогодні не тільки Україна, але і вся Європа потерпає від масштабних повеней, які викликали дощі.

"Сербія, Боснія і Герцеговина, Чехія постраждали через стихію. Це при тому, що в Європі існує набагато менше обмежень на заготівлю деревини. У цифрах - в Україні існують обмеження на заготівлю деревини на 44,8% лісів, тоді як в Чехії - 4,9%, Польщі - 8,5%, Латвії - 9,7%, Угорщині -13,6%, Австрії - 15,7%", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, за даними ДСНС, на Івано-Франківщині в результаті інтенсивних опадів та підняття ґрунтових вод підтоплено понад 5 тис. житлових будинків, зруйновано 125 км автодоріг та 29 мостів.

Інтенсивні опади протягом 22-23 червня призвели до ускладнення повеневої ситуації в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Закарпатській областях.