Підрив Каховської ГЕС: рятувальники розкрили останні дані про масштаби підтоплення на півдні

На окупованих територіях залиті водою ще 17 населених пунктів.

Станом на ранок на Херсонщині та Миколаївщині залишаються підтопленими внаслідок підриву росіянами Каховської дамби 23 населених пункти, з яких 17 - на непідкотрольних на цей час Україні територіях.

Такі дані оприлюднила Державна служба з надзвичайних ситуацій, зазначаючи, що на ранок 20 червня продовжується поступове зниження рівня води в постраждалих областях.

Зокрема, у Херсонській області наразі її показник становить 0,31 метра, з початку доби рівень знизився на 8 сантиметрів.

"Підтопленими лишаються 4 населених пункти (818 будинків) на правому березі річки Дніпро. На тимчасово окупованій - 17 населених пунктів", - інформують рятувальники.

Від початку робіт рятувальники ДСНС відкачали понад 156 тисяч тонн води з 572 будинків і підвалів. У зв'язку з припиненням централізованого водопостачання в підтоплені населені пукнти за вчора доставлено понад 47 тонн води для громадян, а з початку робіт 489 тонн води та 36 тисяч 597 кілограмів продуктів харчування та першої необхідності.

На Миколаївщині станом на 08:00 20 червня залишаються частково підтопленими 8 городів в 4 населених пунктах Баштанського району.

19 червня підрозділами ДСНС проводилися роботи по відкачуванню води в 9 населених пунктах з 14 домоволодінь. Всього з початку робіт відкачано воду з 159 домоволодінь.

Щодо водопостачання повідомляється, що відучора фахівці ДСНС задіяли цистерну аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС Миколаївщини, за допомогою якої заповнено резервуари, що встановлені органами влади у місті Снігурівка.

Підрив росіянами Каховської ГЕС - наслідки

Як повідомляв УНІАН, голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін вчора інформував про найближчі перспективи відновлення водопостачання після підриву Каховського водосховища. Зокрема, водопостачання у найбільш постратраждалий через підрив Каховської ГЕС херсонський міскрорайон Острів планується відновити вже найближчими тижнями. Так, міська влада сподівається, що подачу технічної води вдасться забезпечити вже на цьому тижні, а через кільк аднів її можна буде вживати як питну.

Щодо північної частини області, то за його інформацією, п’ять територіальних громад мають проблематику з водою через осушення Каховського водосховища. Зараз міська влада відновлює там роботу свердловин для забезпечення мешканців водою. 

Відомо, що через підрив 6 червня Каховської ГЕС також частково постраждала Дніпропетровська область в Україні. Повідомлялось, зокрема, що через через критичне падіння рівня води у водосховищі зупинена робота двох найбільших водоканалів Нікопольського району.

Вас також можуть зацікавити новини: