Споживання питної води з-під крана має зменшити забруднення навколишнього середовища / Ілюстрація fonstola.ru

Європейський парламент 23 жовтня 2018 року на засіданні в Страсбурзі прийняв рішення розробити нові правила, які сприятимуть вільному доступу всіх жителів ЄС до чистої питної води.

Читайте такожУ ЄС вирішили заборонити використання одноразового пластикового посуду

Як повідомляє tagesschau.de, таким чином європейців хочуть спонукати пити більше води з-під крана, а не купувати воду в пластикових пляшках, тим самим зменшуючи кількість забруднюючих навколишнє середовище відходів.

Відео дня

Зокрема, у ЄС планують розробити надійнішу систему контролю води в кранах на наявність шкідливих речовин, передбачивши при цьому штрафні санкції у випадку виявлення порушень. Так, євродепутати хочуть знизити вдвічі максимально допустиму норму свинцю у воді, а також істотно знизити допустиму кількість шкідливих бактерій і деяких речовин, що класифікуються як потенційно канцерогенні. Крім того, в ЄС мають намір почати контролювати вміст мікропластику у воді.

Також депутати Європарламенту проголосували за збільшення кількості фонтанів з питною водою в будівлях місцевих органів влади і громадських закладів у країнах ЄС, а також вирішили зобов'язати ресторани забезпечити вільний доступ до безкоштовної водопровідної питної води.

Крім екологічної складової, європейські чиновники підкреслюють і економічну вигоду від вжитих заходів. У Єврокомісії підрахували, що відмова від покупки бутильованої питної води дозволить європейським домогосподарствам заощадити понад 600 мільйонів євро на рік.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені вперше виявили мікропластик в тілі людини.